AGREGATNO STANJE NA PRIMORSKIH NOVICAH POD NIČLO: Hladen tuš za Korljana, na glasovanju o odgovornem uredniku prejel le 5 glasov novinarjev od 40

Koper

Aktiv novinarjev Primorskih novic je v torek glasoval o programu dosedanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika Antiše Korljana, ki se poteguje za dvoletno podaljšanje mandata. A od 42 članov aktiva novinarjev in urednikov, od katerih je bilo na glasovanju prisotnih 40, jih je bilo kar 31 proti imenovanju Korljana, štiri glasovnice so bile neveljavne, pet jih je bilo za. Po zakonu o medijih mnenje aktiva sicer ni zavezujoče, direktorica ga lahko upošteva ali ne, zato tudi še ni jasno, kako se bo zgodba o imenovanju odgovornega urednika končala. Kot je slišati, Korljan zaenkrat od kandidature, kljub nizki podpori novinarjev, ne namerava odstopiti.

Antiša Korljan, po preteku mandata trenutni v.d. odgovornega urednika Primorskih novic

Na torkovem glasovanju je Antiša Korljan novinarjem in urednikom predstavil svoj program, ki pa prisotnih ni prepričal. Po naših informacijah zato, ker naj ne bi bil dovolj razvojno naravnan.

Za mesto odgovornega urednika se potegujeta še dva kandidata

Za kandidaturo za odgovornega urednika tega regijskega časnika sta se sicer odločila še dva kandidata iz vrst dolgoletnih urednikov na Primorskih novicah, in sicer Silva Križman (izvršna urednica) in Denis Sabadin (urednik redakcije Istra). A kljub temu naj bi direktorica družbe Patricija Ukmar aktivu v glasovanje ponudila le Korljana.

Različni pritiski iz ozadja?

Kot smo iz več virov uspeli izvedeti, naj bi bili v ozadju take odločitve direktorice pritiski s strani nekoč vodilnih kadrov večinskega lastnika Primorskih novic, Splošne plovbe d.o.o.

Direktorici Patriciji Ukmar smo poslali vprašanja, ali držijo informacije o pritiskih iz ozadja, na podlagi katerih je v glasovanje predlagala le enega od treh kandidatov in ali drži, da se je na podlagi premisleka odločila, da bo aktiv glasoval vsaj še o eni kandidatki za delovno mesto glavnega urednika.

Na vprašanje nam ni direktno odgovorila, sporočila pa je, da so se na poziv poslovodstva družbe k oddaji vlog za opravljanje del in nalog vršilca dolžnosti odgovornega urednika odzvali trije kandidati, aktiv novinarjev pa bo podal mnenji za dva, ki sta bila izbrana v ožji izbor. "Postopek izbire, ki jo izvede poslovodstvo, poteka skladno z ustrezno zakonodajo, pravnimi akti in z vso potrebno skrbnostjo, saj gre za pomembno funkcijo v družbi," je zaključila in dodala, da bo postopek končan v začetku naslednjega tedna.

Sedež Primorskih novic na Ulici OF v Kopru

Obrnili smo se tudi na vršilca dolžnosti odgovornega urednika Antišo Korljana z vprašanji, kako komentira informacije o pritiskih iz ozadja ter očitno izkazani nezaupnici kolektiva novinarjev Primorskih novic, saj je za njegov program dela prejel le pet glasov podpore. Korljan nam je še bolj skopo odgovoril, da netočnih informacij ne bo komentiral in da postopki še tečejo, do njihovega zaključka pa je brez komentarja

Rezultat glasovanja aktiva ni zavezujoč, se pa postavlja vprašanje, kako bo ob morebitni potrditvi Korljan ob tako nizki podpori zaposlenih še naprej vodil novinarje in urednike. Po naših informacijah je sicer direktorica sedaj aktivu v glasovanje predlagala še Silvo Križman.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  18 .09. 2020 ob  11: 34
oseba bo vedno SD, drugo si ne predstavljam
edi |  18 .09. 2020 ob  10: 56
Končno, nemogoče je mogoče. Upajmo na pravo osebo in pravična poročanja za vse enako.