Afriške in azijske države proti trgovini s slonovino

Svet

Afriške in azijske države so danes na srečanju v Bocvani dosegle dogovor o boju proti nezakoniti trgovini s slonovino. Države, kjer živijo sloni, in države, kamor je slonovina namenjena, so se dogovorile za nujne ukrepe za ustavitev nezakonite trgovine s slonovo kostjo in zaščito slonje populacije v Afriki.

Šest držav je podpisalo sporazum, vseh 30 držav, ki so se udeležile srečanja, pa je podprlo ukrepe in se zavezalo k podpisu dogovora. V dogovor so vključeni Gabon, Kenija, Niger in Zambija, kjer živijo sloni, tranzitne države Vietnam, Filipini in Malezija, ter Kitajska in Tajska kot končni cilj slonovine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob svarilih, da bi Afrika v desetletju lahko ostala brez petine slonje populacije, so se države dogovorile za 14 ukrepov, ki jih bodo uvedle do konca prihodnjega leta. Med njimi so uvrstitev trgovine s slonovino med resna kazniva dejanja, mednarodno sodelovanje, vzajemna pravna pomoč, zaseg premoženja in izročitev storilcev.

Sodelovanje bodo okrepili tudi organi pregona v vpletenih državah, vzpostavljen bo mehanizem, ki bo omogočil takojšnje ukrepanje proti vsem, vpletenim v krivolov ali tihotapljenje slonovine.

Po navedbah Mednarodne zveze za zaščito narave (IUCN) je bilo lani v Afriki nezakonito ubitih 22.000 slonov, krivolov pa je dosegel "nesprejemljivo visoko raven". Populacija slonov v Afriki je ocenjena na 500.000, ta živalska vrsta pa je uvrščena med ranljive.

Deli novico: