91 LET OD USTRELITVE BAZOVIŠKIH JUNAKOV: Dogodki bodo potekali tudi v Kopru

Trst

6. septembra 1930 so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustrelili člane tajne antifašistične organizacije Borba - Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča. Osrednja spominska slovesnost bo pri spomeniku na gmajni pri Bazovici blizu Trsta v nedeljo.

Ob obletnici na dan ustrelitve bo danes dopoldne spominska slovesnost na tržaškem pokopališču pri Sv. Ani.

Bazoviški junaki veljalo za simbol nasprotovanja in upora fašističnemu režimu in ideologiji ter za junake svobodne Evrope, zgrajene na temeljih antifašizma.

Na nedeljski osrednji slovesnosti v spomin na štiri bazoviške junake bodo zbrane nagovorili ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, italijanski senator Dario Parrini ter tržaški profesor, pesnik in politik Boris Pangerc.

Nedeljska slovesnost bo sicer vrhunec niza dogodkov, ki jih bo v teh dneh priredil odbor za proslavo bazoviških junakov pri Narodni in študijski knjižnici v Trstu. Dogodki bodo med drugim potekali tudi v Kopru, Ljubljani in Kranju.

Helena Jaklitsch

Omejeni odbor si skupaj z obema krovnima organizacijama slovenske manjšine v Italiji prizadeva za rehabilitacijo bazoviških junakov in da bi spomenik na bazoviški gmajni postal v Italiji spomenik državnega interesa.

Zavod za varstvo kulturne dediščine Furlanije-Julijske krajine je že sprožil postopek za priznanje kulturnega pomena spomenika bazoviškim junakom, je sredi avgusta za Primorski dnevnik potrdila direktorica Simonetta Bonomi. O priznanju pa bo odločala deželna komisija za kulturno dediščino.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .09. 2021 ob  13: 17
smrt fašizmu !!!