9. FEBRUAR BO DAN ZA REFOŠK: V Izolo prihaja mednarodni festival Refuscus Mundi

Koper

V soboto, 9. februarja, bo v Izoli potekal peti mednarodni festival vin Refuscus Mundi  Svet refoška, ki bo posvečen vinom iz sorte vinske trte refošk. Na festivalu bodo svoja vina predstavili vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, ob njih pa njihovi kolegi iz Italije in Hrvaške. Festival bo potekal med 14. in 21. uro v Manziolijevi palači v Izoli, že dopoldan pa bo v Kopru mednarodni strokovni posvet Refošk gre v svet. Govor bo o lokalnih vinih na globalnem trgu.

Refošk je stara sorta vinske trte, ki je najpomembnejša sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran. Sorodne sorte z enakim oziroma podobnim imenom uspevajo tudi v Furlaniji, kjer najdemo rdečepecljati refošk, ob njem pa poznajo še refosco di Rauscedo, refosco di Faedis, oziroma refoscone. Refošk je pomembna rdeča sorta tudi v hrvaški Istri.

Festival Refuscus Mundi je pomembno stičišče vinarjev in njihove publike, da pokažejo vse potenciale refoška in slogovno širino, ki jo ponuja sorta. Značilnost vin iz sorte refošk so globoka rubinasta barva ter izraziti sadežnost in svežina. Refošk je dolgo veljal za enoletno vino, v zadnjih dveh desetletjih pa so vinarji utrdili njegov značaj velikega vina.

Klet Vinakoper pridela največ refoška na svetu

Iz sorte refošk pridelujejo slogovno različna vina: peneča se vina, rose, mlada vina, bogata zorjena vina in vina iz sušenega grozdja z ostankom sladkorja. In prav klet Vinakoper, ki pridela največ refoška na svetu, zajema celotno paleto refoškov. Predstavili bodo refoške različnih letnikov in načinov pridelave.

Refošk je najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov refošku pripisujejo blagodejne lastnosti.

V Izoli degustacije, v Kopru strokovna konferenca

Osrednji del festivala Refuscus Mundi – Svet refoška bo degustacija vin približno 40 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije v Manziolijevi palači v Izoli, ki bo potekala med 14. in 21. uro. Spremljale jo bodo vodene degustacije za manjše študijske skupine. Vinakoper, ki stremi k izobraževanju ljubiteljev vin, predvsem s predavanji v sklopu WineAcademy, bo na ta dan organiziral vodeno degustacijo izbranih refoškov, ki jo bo vodil glavni enolog kleti Boštjan Zidar.

Že dopoldan istega dne, med 9.30 in 13. uro, bo v Kopru potekala mednarodna strokovna konferenca Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu), na kateri bodo poznavalci osvetlili prodajne priložnosti vin iz sorte refošk. Kot govorci bodo nastopili: Borut Fakin (Slovenija, direktor Vinakoper), Karmen Novarlič (Slovenija, Slovenska turistična organizacija), Maurizio Felluga (Italija, klet Livio Felluga), Jay Wisniewski (ZDA, Indie Wineries), Denis Ivošević (Hrvaška, direktor Turističnega združenja Istre) in Svetozar Raspopović (Slovenija, restavracija As iz Ljubljane).

Deli novico: