8. MAREC NA UNIVERZI NA PRIMORSKEM: Ostaja edina v Sloveniji z dvema rektoricama med mandati

Koper

Univerza na Primorskem v podatkih o zaposlenih ženskah in študentkah ne sodi v večino značilnih podatkov. Ob približevanju 20. obletnice (17. marec 2023) so se ozrli nazaj.

Univerza na Primorskem je namreč ne le prva univerza v Sloveniji z žensko rektorico – dr. Lucija Čok, od leta 2003, ki je univerzo vodila od nastanka, temveč ostaja edina slovenska univerza z dvema rektoricama med mandati. Sedanja rektorica dr. Klavdija Kutnar je vključena tudi v Evropsko združenje rektoric - European Women Rectors Association (EWORA), mednarodno neprofitno združenje, ki promovira vlogo žensk na vodilnih položajih v akademskem svetu in se bori za enakost spolov v visokošolskem prostoru na evropski in mednarodni ravni. Danes tudi štiri od šestih fakultet vodijo dekanje.

Med vsemi skupinami interne javnosti tako prevladujejo ženske, in sicer je med visokošolskimi učiteljicami in sodelavkami ter raziskovalkami 51,7 odstotka žensk (248), med podpornimi službami pa 76,5 odstotka žensk (182).

Prav tako je večina zaposlenih v vodstvenih strukturah žensk, teh je 58,3 odstotka. Tudi med mlado generacijo je večina ženskega spola, saj je študentk na vseh stopnjah študija 76,80 odstotka in prednjačijo od prve (75,52 odstotka) prek druge (81,85 odstotka) do tretje, to je doktorske stopnje (69,47 odstotka) študija. Tudi med mladimi raziskovalci, ki so se usposabljali v preteklem letu je 59 odstotkov raziskovalk. Pomemben poudarek je tudi, da je višji ali izenačen odstotek študentk na fakultetah, ki se usposabljajo na naravoslovnih smereh, kjer se še vedno pojavlja stereotip večje primernosti za moške.

Letošnji praznik žensk v posebni meri pozornost namenjajo podpornim službam. Zaposlene delujejo na vseh področjih dela, prevladuje pa visokošolska izobrazba. Od leta 2017 v okviru Nagrad UP podeljujejo tudi Zahvalo strokovnim službam UP – od 10 podeljenih nagrad (ena je bila skupinska) je bilo 7 podeljenih ženskam. Prav njih so ob priložnosti UP 2.0 vprašali, kako gradijo svojo kariero, izboljšujejo svoje znanje in postajajo vedno boljša različica sebe. Kratke intervjuje si lahko preberite –> TUKAJ.

Dodatno, pomemben dogodek na področju promocije t. i. STEM znanosti, predvsem matematike, je organizacija 12. Evropske dekliške matematične olimpijade za dekleta (EGMO 2023), ki bo potekala med 13. in 19. aprilom v Portorožu v soorganizaciji Univerze na Primorskem (krovna organizacija je DMFA Slovenija), na olimpijadi pa se bo pomerilo okoli 240 tekmovalk iz 60 držav. Mednarodno tekmovanje v matematiki je namenjeno srednješolkam, ki jih zanima matematika s poglobljenim vidikom, segajočim prek osnovnega šolskega programa. Za sodelovanje morajo najprej opraviti nacionalne preizkuse, da se lahko z mentorji in delegacijami udeležijo širšega dogodka. EGMO od prvega tekmovanja (2012) promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta.

Posebni dogodki, namenjeni izboljševanju enakopravnega stanja žensk, so na UP namenjeni predvsem vsakoletni obeležitvi Svetovnega dneva žensk in deklet v znanosti – lani z obširno serijo intervjujev #ženskevznanosti, letos pa s poudarkom na mlajših raziskovalkah in študentkah. Nenazadnje je Univerza na Primorskem prizadevanja formalizirala tudi v Načrtu enakosti spolov na UP, ki na osnovi analize stanja identificira izzive ter določa ukrepe za dosego strateških ciljev na področju enakosti.