60.000 evrov za praznik, slavnostni govornik Janez Stanovnik

Izola

Državni praznik priključitve Primorske k matični domovini, ki ga obeležujemo 15. septembra, bo letos potekal v Izoli. 67. po vrsti, stal naj bi okrog 60.000 evrov, slavnostni govornik bo častni predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik. 

Letošnja proslava priključitve Primorske k matični domovini bo potekala v Izoli. Prireditev bo na sporedu 13. septembra, prenašala jo bo tudi nacionalna televizija. "Pričakujemo 10.000 ljudi, prišlo bo okrog 80 avtobusov. Zato bomo prihode razvrščali že od 9.00 ure dalje, ker gre za kompleksen logistični problem. Sama proslava se bo pričela ob 11.00 na Lonki, po uradnem delu bo sledilo druženje, ki je tradicionalno za Izolo. Na voljo bo ribe, vino in seveda olje, prostor dogajanja se bo razvlekel vse do Velikega trga," je pojasnil predsednik izolske zveze borcev in predsednik organizacijskega odbora Slobodan Radujko.

Na isti dan bo nedaleč od Izole, kraj Redipulja obiskal papež Frančišek, kjer ob vojaški kostnici molil za vse žrtve vojne. 

Organizatorji ne želijo razkriti vsebine programa, dejali so le, da bo skupno nastopilo preko 400 ljudi, rdeča nit prireditve bo povezovanje generacij. Zato so za slogan prireditve vzeli del verza iz himne Vstala Primorska "V novo življenje". Uradni del naj bi sicer kot ponavadi spremljali ples, glasba in brana beseda.

Častni govornik na proslavi bo iz vrst organizacije, gre za častnega predsednika Janeza Stanovnika. Njegovo zdravstveno stanje je v zadnjem času nekoliko načeto, v kolikor mu nastopa ne bo dopuščalo, bo slavnostni govornik sedanji predsednik organizacije Tit Turnšek. Govorca bosta še izolski župan Igor Kolenc in nekdo iz vrste predstavnikov Slovencev v zamejstvu.

Slobodan Radujko

Finance še niso zagotovljene

Organizatorji ocenjujejo, da jih bo proslava stala okrog 60.000 evrov. Dobro polovico sredstev so že zbrali, od tega je 20.000 evrov prispevala občina. Nekaj naj bi primaknile tudi druge primorske občine, čeprav je državni praznik pa je z zakonom določeno, da država proslavo sofinancira le vsakih pet let. Kljub temu naj bi Ministrstvo za kulturo odobrilo 5.000 evrov sredstev za pomoč pri organizaciji.

Deli novico:

BOREC |  25 .06. 2014 ob  14: 59
Res je zadnji čas, da se stvari postavijo na svoje mesto in ne dovolimo najtesnejšim sodelavcem okupatorja med drugo svetovno vojno in največjim zločincem v svetovni zgodovini, da nam stalno vsiljujejo njihovo lažno zgodovino!
Pošteni Slovenci, kar za domobranci in domači izdajalci zagotovo niso nismo nikogar napadli in nismo okupirali nobene države! Hoteli smo le svobodo in za to smo se tudi borili in si to tudi POŠTENO priborili za razliko od domačih izdajalcev, ki so bili velikokrat hujši zločinci od samega okupatorja in se jih je okupator bal!
Danes pa si ti domobranski zločinci postavljajo spomenike za svoje zločine, mi pa vse to mirno gledamo?! Kje je sedaj ta tako opevana in hvaljena EU? Zakaj ne ukrepa proti takšnim svinjarijam?
Tudi domačini v Grahovem obsojajo ta umazana dejanja domobranskih zločinov in moramo jim pomagati in to čimprej!!!
"GRAHOVO MORA PASTI!!!

Protestno pismo župniku Sandiju Osojniku

V Oznanilih št. 5 iz maja 2014 objavljate med drugim sestavek pod naslovom Postavitev novega spomenika v Grahovem. V njem pišete (ne vem, po čigavem naročilu) neresnice, ki žalijo vaščane, verne in neverne.
Že v samem uvodu članka pišete: »V spomin na padle domobrance in druge civiliste, ki so bili žrtve komunističnega nasilja.«
Župnik Sandi, če ne poznate zgodovine medvojnega obdobja, potem se prej seznanite z dogodki.
Če naši zgodovini ne verjamete, potem (vi, ki radi potujete) preučite dokumente berlinske univerzitetne knjižnice. Tam boste našli dokumente, ki nosijo glavo Gestapo, poveljstvo Wafen SS, poveljstvo Wermacht in Abwer. V teh dokumentih so domobranci in belogardisti klasificirani kot nemške zavezniške enote. Natančno so opisane skupne akcije proti partizanom, partizanskim družinam in njihovim simpatizerjem.
Pravilno bi morali zapisati: V spomin na padle belogardiste, sodelavce okupatorja, padle v spopadu s partizani. Poudarjam – partizani in ne komunisti.
Preberite si, kako je bila ustanovljena OF. Po vašem mnenju so bili Kocbekovi krščanski socialisti, sestavljeni iz katoliških študentov, katoliške inteligence, sokolov in delov kmečkih množic, vsi komunisti. Ob ustanovitvi OF ni bilo govora o komunizmu, temveč o boju proti okupatorju za svobodo. Brez krščanskih socialistov, brez sokolov OF ne bi bilo. Lahko si poiščete podatek, da je bilo konec vojne v partizanskih enotah le 15 odstotkov komunistov.
Odgovorite mi, če že trdite, koliko komunistov je sodelovalo v borbi v Grahovem, vi imate gotovo natančne podatke.
Kaj pa preostali civilisti? Niso padli v borbi, ampak so bili ubiti kot sodelavci okupatorja. Pozabili ste napisati, da sta bila med nedolžnimi »žrtvami ubita tudi dva vojaka nemškega SS«. To ste pozabili nalašč, ker bi s tem priznali sodelovanje z okupatorjem.
Za tako pisanje, župnik Sandi, vam naročnik tega članka gotovo poje aleluja.
V uvodnem članku Oznanil pišete, da ste duhovniki Jezusovega evagelija, dobrote, miru in ljubezni. In prosite Svetega duha razsvetljenja za vso župnijo.
Takoj na naslednji strani v spornem članku širite nestrpnost tako, da pošiljate nasproti misleče na Kitajsko, kjer bomo uživali v enoumju, kjer ni cerkva in belogardističnih spomenikov. Sramota, da to svetuje vaški župnik!
To je res enoumje nekega posameznika po imenu Sandi. Se zavedate, da boste izselili skoraj vso vas? Svetujem vam, da si ponovno preberete deset božjih zapovedi ali pa zadnjo izjavo papeža Frančiška, ki pravi – povzemam–, da bi krstil bitja, od koder koli prihajajo, pa četudi so zelene barve z dolgimi ušesi in z drugih planetov. Papež tako, naš župnik pa svoje vaščane pošilja na Kitajsko.
Niste sodelovali pri odkritju spomenika, pametno, saj bi se zamerili vaščanom. Bili ste v Franciji pri zaobljubi. Ste tam zagledali kakšen spomenik sodelavcem okupatorja? In koliko povojnim žrtvam?
Vam v vednost, da vam razbistrim vaše enoumje. Slovenija je edina država v Evropi, ki na tak način časti zaveznike okupatorja.
Župnik Sandi! Vas je do sedaj živela v slogi in spoštovanju vernih do neverni in obrnjeno. Vas je v času vojne veliko pretrpela, imela je veliko žrtev, ne samo od bombardiranja. Spomenik odpira stare rane. V vasi raste tretja generacija, na spomeniku pa bodo izpisana imena govorila, kdo se je boril skupaj z okupatorjem. Javno zapisana zgodovina v spomin in opomin.
Ob vsem zapisanem zahtevam, da se za pisanje v Oznanilih javno opravičite vaščanom Grahovega in članom ZB Grahovega.
P. S.:
V Oznanilih pa pustite politiko, to vam narekuje že ustava, in ne podlegajte tistim, ki vam take članke sugerirajo. Če bi članek pisali sami, bi bil verjetno napisan v prvi osebi. Napišite raje kaj s svojega cerkvenega področja!"


Solinar |  24 .06. 2014 ob  01: 44
Smrt fašizmu inule kapitalizmu, svoboda narodu...................
Zaveden Slovenec |  21 .06. 2014 ob  09: 53
-1
@reborciprekomorci | 19.6.2014 ob 07:12 0- Po tvoji logiki, ker je JLA bil agresor ko se je Slovenija osamosvojila so torej vsi Slovenci ki so služili vojsko v JLA izdajalci?
------------------------------------------------------
Ne niso izdajalci. Toda teh Janša ni dal pobiti kot vaš TITEK pedofilski, ki je Kučanov učitelj kako je treba delati s političnimi nasprotniki.
@lipe | 18.6.2014 ob 18:17  |  21 .06. 2014 ob  09: 50
Bumbar! Tudi v belo gardo so bili prisilno mobilizirani, pa se zato ni nihče nič vprašal. Ne samo, da ste rdečkoti pobili vse po vrsti še njihove otroke, žene in sorodnike ste pobili. Tega pa vam vaš zgodovinar Repe ni povedal. Zato je 600 grobišč po vsej Sloveniji. Največ Slovencev ste v drugi svetovni vojni in po njej pobili prav tdečkoti, tisti ki še danes mahajo s komunističnimi simboli. Šekrat več ste jih pobili kot Hitler in Musolini. Vaš Titek je izdal takšen ukaz.
IZOLAN |  20 .06. 2014 ob  21: 59
-1
G. Breda je zrihtala to zabavo, za svoje nekdanje in na VELIKO ŽALOST tudi bodoče volilce!!!!
@reborciprekomorci |  19 .06. 2014 ob  07: 12
Po tvoji logiki, ker je JLA bil agresor ko se je Slovenija osamosvojila so torej vsi Slovenci ki so služili vojsko v JLA izdajalci?
Toni |  18 .06. 2014 ob  19: 47
-1
Spostovani janševci, sicer velikokrat cenim kakšne pametne ideje, ki pridejo iz vašega strankarskega štaba, saj ste objektivno gledano še kar znosna evropska desnosredinska stranka. Ampak, zaboga, nehajte že enkrat s tem vasim parnoidnim antikomunizmom. Saj ste ratali kot Berlusconi, ki za vsakim vogalom vidi kakšnega rdečkarja, kako žre otroke. Ljudje božji, pa saj je minilo že 70 let, nehajte s temi strahovi. Kje so kakšni komunisti in stalinisti, kje jih vidite? Če ne bi kar naprej žalili ljudi, ki so na strani zaveznikov preganjali črnjuhe in naciste in zgodovinsko dokazano zmagali v vojni, bi morda še razmislil in glasoval za SDS, tako pa....
@lipe |  18 .06. 2014 ob  18: 55
Ropanje Slovencev se pridno izvršuje zlasti zaradi takih ovc, kot si sam, ki jih naplahtajo z zgodbicami, ki nimajo nobene veze z današnjim življenjem. Poanta, ki je nikoli ne boš razumel je v tem, da so revolucijo naroda ukradli partijci, zveza komunistov, kateri ti pripadaš. To je po mednarodnih standardih VOJNI ZLOČIN! Ampak ovcam ne rabi razlagat, tega ne boš nikoli verjel, še manj razumel. Zato imamo švicanje namesto Švice.
lipe |  18 .06. 2014 ob  18: 17
kot je razvidno iz komentarjev,da pljuvate po vseh tistih,ki so bili prisilno mobilizirani v italijansko vojsko in so se po kapitulaciji italije prostovoljno pridružili nov...sram vas je lahko,ker ne znate spoštovati tiste,ki so pripomogli zmagi nad nacifašiznom....res je,da resnica boli,samo nekateri jo ne morejo prebolet,ker so bili njihovi nonoti hlapci nacifašistov...
ike |  18 .06. 2014 ob  11: 33
Zemljarič vam vse pove o funkcionarjih starega sistema in ulogi v novi državi. Da ki druga Švica, mi smonič, anzi, manj kot nič
Resnica |  18 .06. 2014 ob  10: 42
Pred drugo svetovno vojno so vam vladali Italijani. Med drugo svetovno vojno in po vojni vam je Titek poslal jugoviče da vas kontrolirajo. Zato je dosti Istrijanov zbežalo v Trst. Nacionalizirali so vam zemljo. Vsak ima po kakšnega sorodnika v Trstu. Po vojni so vam spet vladali jugoviči do osamosvojitve. Ha ha in sedaj po osamosvojitvi vam spet vladajo jugoviči in njihovi potomci. Da da Janša je kriv. In to os spet odločili jugoviči. Dobro jutro "ištrijani"
Borci prekomorci |  18 .06. 2014 ob  10: 27
Zakaj ne priznate, da ste bili v italijanski fašistični vojski in ko je italija kapitulirala, so vas angleži polovili v Afriki - somaliji in ste se usrali v hlače in prosili Angleže, da vas spustijo in da se boste borili proti Hitlerju. Po vojni pa ste dobili Itzalijansko penzijo in borčevski. Ponižali ste se in prosili italijane za penzijo ko ste sodelovali v fašistični vojski. Niste pa pozabili prositi še za borčevsko penzijo.
Enako so storili tudi jugoviči. Prvo so bili proti osamosvojitvi Slovenije potem ste se usrali v hlače, da boste morali nazaj v bedo in ste prosili za državljanstvo. Ko smo vam Slovenci dali državljanstvo pa naslednjih 20 let serjete proti državi, ki vam je nudila zatočišče in kruh. Sedaj, ko ste siti pa bi hoteli oziroma se vam toži po jugi. Pa saj imate dvojno državljanstvo in dva pasoša samo odločiti se morate ali Slovenija ali stara domovina Juga.
1