30.000 JAVNIH USLUŽBENCEV JE STISNILO PEST: Na ulicah tudi vojaki, za katere velja prepoved stavke (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Po oceni vodje stavkovnih odborov Jakoba Počivavška je današnja stavka dela javnega sektorja skupaj s protestnim shodom pred vlado "zelo jasno sporočilo vladi, da se je treba začeti pogovarjati in iskati rešitve". Stavke se udeležuje okoli 30.000 javnih uslužbencev, na shod v Ljubljano pa jih je prišlo med štiri in pet tisoč, je dejal za STA.

Kot je pojasnil, so se današnji stavki, ki poteka v različnih delih javnega sektorja, priključili zaposleni iz cele Slovenije, ki so tudi prišli na shod. "Mislim, da so s tem izrazili močno podporo temu, kar pričakujemo od vlade z našimi zahtevami," je dejal in poudaril, da je trenutno stanje nevzdržno.

Med stavkajočimi so zaposleni na univerzah, v vrtcih, upravnih enotah, centrih za socialno delo, knjižnicah, gledališčih, muzejih, finančni, geodetski in veterinarski upravi, cariniki, veterinarji in različni poklici v zdravstvu. Na shodu pa so se jim pridružili še nekateri, denimo zaposleni na obrambnem ministrstvu in vojaki, za katere sicer velja prepoved stavke.

Koprivnikar: na stavkovne zahteve je treba pogledati celovito

Sindikati v prvi vrsti zahtevajo, da se po dvigu zdravniških plač znova vzpostavijo ustrezna razmerja in popravijo plače tudi drugim; za tiste do 26. plačnega razreda zahtevajo dvig za dva plačna razreda, višje na plačni lestvici pa za tri do štiri, saj v tem delu še niso odpravljali plačnih anomalij. Med stavkovnimi zahtevami je tudi takojšen začetek odpravljanja vseh varčevalnih ukrepov, vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač.

Z vladnimi pogajalci, ki jih vodi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so se sindikati v minulih dneh po napovedi stavke sestali dvakrat, nazadnje v ponedeljek, a skupnega jezika niso našli. Kot je Počivavšek pojasnil danes, za zdaj še nimajo nobene informacije o nadaljevanju pogajanj. Po njegovih besedah so se namreč dogovorili, da se bodo ponovno sestali, ko bo vlada dobila mandata za nadaljnja pogajanja.

"Pričakujemo, da bo vlada dobila nov mandat za pogajanja in da se bo pripravljena resno pogovarjati o vseh naših stavkovnih zahtevah," je dejal. Ob tem je pojasnil, da so sami jasno povedali, da so se pripravljeni pogajati in iskati dogovor, toda da je "na vse stavkovne zahteve treba pogledati celovito". "Vlada mora najti predvsem voljo, da se dejansko dogovorimo. Tega do danes, žal, še ni," je dodal.

Deli novico:

yasuo |  25 .01. 2018 ob  09: 21
kaj se pa toliko jezite če si javni sektor želi pred volitvami malo popravit svoje prihodke
rajši se jezite na svojo pamet ki omogoča da si iznajdljivi del prebivalstva prisvaja rezultate vašega dela
če ste pa tisti ki se jezite v manjšini pa smo tako ali tako v položaju Grčije in bomo kmalu jedli travo
simon |  25 .01. 2018 ob  08: 07
JAVNI sektor , javna odgovornost , to pomeni , da ni nobene ODGOVORNOSTI , razen zahteve za lastno
ugodnost . Rešitev je PRIVATIZACIJA , oziroma OSEBNA ODGOVORNOST
Veso |  25 .01. 2018 ob  08: 02
Velik problem javnega sektorja je, da so stlačeni vsi ti poklici v eno vrečo, a nimajo nič skupnega in primerljivega, razen to, da so plačani iz javnih financ. Ko so strpali vse te neprimerljive poklice skupaj, je nastalo trenje, ki ga ne bomo odpravili. Polovica teh poklicev ni tako imenovana javna uprava, oziroma uradniki. Jih je pa ta sistem spremenil v to in so učitelji, policisti..., zaradi nore zakonodaje so izgubili svoj lastni jaz in integriteto, ter prisilno postali uradniki. Beri fikusi. Kot pa vidim, se stvari le počasi spreminjajo, ker je tudi njim tega dovolj in tudi pritiski , ki nanje letijo niso majhni, izgorelost na delovnem mestu je enormna, a vse to zaradi nerealnega, neživjenskega sistema, ki ga krojijo pisarniški birokrati.
2%  |  25 .01. 2018 ob  00: 04
V Italiji in Avstriji so plače v javnem sektorju za vsaj10% nižje kot v gosopdarstvu....pri nas je obratno...nekaj je hudo narobe!!!
Hallberg |  24 .01. 2018 ob  22: 16
Ko (če) bodo štrajkali uni, ki res delajo in ki imajo res premalo za preživetje,...bo res kažin. Danes grem do lekarne in naletimo na obvestilo, da stavkajo od 10.00 do 13.00...Ljudje, dejte se že enkrat zamislit, če vam je res tako slabo. Tričetrt delavcev v gospodarstvu ne bo nikoli dosegli vaših plač, pa niso nič manj sposobni in dejansko dvigajo BDP.
bigboss |  24 .01. 2018 ob  21: 54
ja dobicek.. marza se rece drugace..

mislim na splosno govorit o marzah in kokurenci pri javnem sektorju je itak neumno.. in to sploh ni problem.. nihce noce zamenja javno solo za zasebno in ukinit upravno enoto ipd.. in celo vrsto javnih zavodov, ki niti ne ves cemu sluzijo.. no te slenje bi bilo dobro ukiniti ja..

ampak lahko se slisi grdo ampak naceloma samo odpustit del javnih usluzbencev, ki ne delajo nic in samo prelagajo pairaj iz enega kupa na druegega in hodijo na kavice.. tistim ki ostanejo in dejansko pomagajo in nudijo neko koristno in kvalitetno storitev pa obdrzat in jim celo povecat placo

samo pomisli, ce bi namesto odpuscenih delavcev v industriji, ki so jo unicili odpustili nepotrebne javne usluzbence v raznih uradih in zavodih.. kako bi se zmanjsala cena oz obdavcitev delovne sile, davki, prihodki od davkov povecali in to bi se samo potenciralo s casom in investicijami tujega kapitala.. ampak ne.. nedaj boze tuji kapital, tega se udbomafija boji, ker bi jim porusilo razmerja moci in raje ima polno svojih zaposlenih z ritjo na varnem, ki delajo za njih in jih volijo.. bla bla bla, da ne bomo prevec nakladali o raznih zarotah
Vladoiu |  24 .01. 2018 ob  21: 12
Kot zaposlen v gospodarstvu popolnoma podpiram stavko. Problem niso policaji, učitelji, gasilci, zdravniki... Problem so, kot je rekel bigboss, oveneli fikusi raznoraznih svetovalnih agencij in nesposobni birokrati, da o kvazi direktorjih niti ne govorimo. Jaz recimo vrhunskim doktorjem privoščim enkrat večjo plačo, kot nekim CR- in, Messijem, Pogbam itd, itd.
Ddo |  24 .01. 2018 ob  21: 04
Ja bigboss dobro razumeš. Kako bi šele če bi bil mali boss hahaha
Ti pojasnim.....ce storitve privatizirala se samo podarijo ker je tule še dobiček. Misliš da bo s privatizacijo kaj bolj poceni?
bigboss |  24 .01. 2018 ob  20: 27
kaj ima overitev podpisa sedaj tu veze.. in zaradi tega vi dusite gospodarstvo? ker overitev podpisa na upravni enoti stane 3 eur pri noterju 25 eur kot da to pocnes vsak mesec in kot da bo pol kaj drugace, ce se nekaj javnih usluzbencev odstrani ker so samo strosek.. ne me j res
lahko |  24 .01. 2018 ob  19: 30
je s tujim *** mlatit po koprivah
bigboss |  24 .01. 2018 ob  18: 17
ce hoce slovenija imeti denar in biti uspesna drzava, z visokimi placami, mora prinesti denar iz sveta v drzavo z ustvarjanjem in izvoznim gospodarstvom stvari in storitev.. dokler se bo samo obracal denar znotraj drzave bo vedno mižerija
bigboss |  24 .01. 2018 ob  18: 14
haha kaksne komunisticne pravljice za prestrasit otroke, da bodo pridni....
privatizacija prinasa konkurenco in nizanje cen storitev, ker se moras boiti, da prezivis na trgu.. (javni) monopol, zagotovljeno delovno mesto in rit na varnem, pa prinasa visje cene, cakalne dobe, malomarnosti, ipd..

sicer pa nisem mislil na policaje, zdravnike, ucitelje in ostale zaposlene v javnih podjetjih, ki dejansko nudijo neke konkretne storitve, ampak bolj raznim birokratom, ki samo obracajo paprije iz enega kupa na drugega in ovirajo gospodarstvo..

je pa vsem znano da je v sloveniji javni sektor v primerjavi z zasebnim prevelik in obremenjuje gospodarstvo
nenazadnje zakaj mislis, da so minimalne place in place navadnih elavcev tako nizke? ker morajo delodajalci placati precej dajatev na placo in zakaj je tako? ker je enostavno javni sektor, ki ne ustvarja in prispeva v proracun, razen pri pobiranju davkov in deljenju kazni, zahteva (pre)velik delez proracuna..

pac zeleli ste imeti rit na sigurnem ampak tako naprej se gospodarstvo samo dusi in en dan se bo zadusilo
raje vidim, da imajo direktorji in sposobni ljudje visjo placo.. kot pa da imajo visjo placo birokrati v javnem sektorju

sicer pa lacni ljudje na ulici, lahko delajo cudeze, mogoce je celo prav, da so lacni, da se bo kaj premaknilo v pravo smer.. ceprav dvomim, da je tako kruto kot nekateri pravljicarji zelite prikazati.. kar spravlja ljudi na ulico, ni zasebni sektor in privatizacija ampak korupcija in dusenje gospodarstva z davki in dajatvami, ker ne znajo drugace..
1