30. OBLETNICA PEKRSKIH DOGODKOV: Janša jih je označil kot uverturo vojne za Slovenijo

Slovenija

Mariborska občina danes obeležuje enega od štirih spominskih dni. Z njim se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Letos okroglo 30. obletnico tega za slovenski osamosvojitveni proces pomembnega dogodka so počastili že v soboto.

Pekrski dogodki so bili po besedah predsednika vlade Janeza Janše uvertura vojne za Slovenijo. "Šlo je za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom, med slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo na eni ter jugoslovansko armado na drugi strani," je dejal v govoru na sinočnji slovesnosti ob obletnici pred mariborsko Kadetnico.

Spomnil je, da so prve slovenske nabornike urili tako v učnem centru teritorialne obrambe (TO) v Pekrah pri Mariboru kot na Igu pri Ljubljani, Jugoslovanska ljudska armada (JLA) pa je zahtevala razpustitev obeh teh centrov. "Vendar pa se je poskus razpustitve centra s silo zgodil samo v Mariboru. V desetletjih, ki so minila od takrat, je postalo jasno, da je JLA oziroma Beograd takrat izbral Maribor zaradi napačne ocene," je dejal.

Na jugoslovanski strani so namreč po besedah Janše ocenjevali, da bodo Mariborčani podprli načrte, da se s silo zatre osamosvojitvene težnje Slovencev. "Namesto tega se je Maribor junaško uprl. In danes se bomo s pesmijo, glasbo, umetnostjo poklonili predvsem pogumu Maribora pred 30 leti," je dejal premier.

"Če Mariborčani ne bi prišli na ulice, takrat ko so v kasarnah v Mariboru tanki prižigali motorje, je veliko vprašanje, ali bi takrat lahko situacijo obvladali brez večjih žrtev," je dodal in spomnil na prvo žrtev med slovenskim osamosvajanjem Josefa Šimčika, ki je umrl pod enim od teh tankov.

Takrat je Slovenija po besedah Janše preizkusila trdno vztrajanje na svojih stališčih in korake, ki so na meji med pogajanji in oboroženim bojem, kot so blokade vojašnic in odvzem infrastrukture. "To je bila dobra mokra vaja za junij in julij, ko se je vojna v polnem obsegu začela," je še povedal.

"Naj živi pesem kot univerzalni jezik človeštva, še posebej naj živi slovenska pesem in naj živi svobodna in demokratična Slovenija," je premier zaključil svoj govor pred koncertom Big Band Orkestra Slovenske vojske, ki ga je ob 30. obletnici Pekrskih dogodkov priredilo ministrstvo za obrambo.

Drugih govorov na prireditvi ni bilo, v maloštevilnem občinstvu pred Kadetnico pa so bili med drugim minister za obrambo Matej Tonin, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, mariborski župan Saša Arsenovič ter nekaj poslancev DZ, mariborskih mestnih svetnikov in vabljenih Mariborčanov.

Že v soboto dopoldne so v Mariboru obeležili 30. obletnico Pekrskih dogodkov z občinsko spominsko slovesnostjo pred Izobraževalnim centrom Pekre, kjer je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor. Poudaril je, da "Slovenci zmagujemo, če sodelujemo, to zmagovalno miselnost pa bomo letos, ob obletnici, pogrešali". Ob ustanavljanju samostojne države pred 30 leti je bila po njegovem odločilnega pomena politična in ljudska enotnost. Predsednik republike je še izrazil zaskrbljenost, da se v Sloveniji preveč navajamo na nasprotovanje in celo na izključevanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .05. 2021 ob  12: 17
marešalotu so vojne zelo pri srcu, amen