Šefa Appla in Samsunga bosta zopet sedla za isto mizo

Predstavniki ameriškega tehnološkega velikana Appla in južnokorejskega Samsunga so se po večletnih bitkah za patente in vrsto neuspelih dogovorov odločili za ponovna pogajanja. Applov izvršni direktor Tim Cook in šef Samsunga Kwon Oh-Hyun naj bi tako za isto mizo sedla najkasneje do sredine februarja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se opira na zapise sodišča v San Joseju, naj bi se Cook in Oh-Hyun srečala najkasneje 19 februarja, skupaj s še tremi do štirimi odvetniki na vsaki strani.

Prvič za skupno mizo

Podjetji za skupno mizo sicer ne bosta sedli prvič. Že maja 2012 sta poskusili z medsebojnim dogovorom rešiti patentni spor, vendar so takrat pogajanja propadla.

Apple trdi, da je Samsung ukradel številne tehnološke izume ali posebnosti, ki so jih iznašli pri Applu za mobilnike Iphone ter tablice Ipad, in jih je uporabil pri svojih tabličnih računalnikih in pametnih telefonih s sistemom Android. Tudi Samsung toži in trdi obratno, obenem pa zavrača vse Applove obtožbe.

Samsung mora Applu plačati še 290 milijonov dolarjev odškodnine

Porota v kalifornijskem San Joseju je novembra lani odločila, da mora Samsung Applu plačati še 290 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršenja patentov, s čimer se je skupna vsota povzpela na okrog 900 milijonov dolarjev.

Hkrati pa se marca obeta že nova bitka, in sicer za novejše Samsungove naprave, med njimi priljubljeni mobilnik Galaxy S III, za katerega Apple prav tako trdi, da je kopija.

V sporu gre po mnenju poznavalcev prej za načela kot za denar. Samsung je v letu 2012 ustvaril 247,5 milijarde dolarjev prihodkov, septembra lani pa je imel na računu 47 milijard dolarjev gotovine. Apple je v istem obdobju ustvaril 170,9 milijarde dolarjev prihodkov, na računu pa je imel 147 milijard dolarjev gotovine. Glede na te vsote je višina odškodnine drobiž.

Deli novico: