Na Zemljo bo padel tono težak satelit!

Odklop

Deli znanstvenega satelita bodo v nedeljo ali ponedeljek po vsej verjetnosti strmoglavili na Zemljo, potem ko bo enotonski satelit po koncu svoje misije razpadel, je v petek sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Po navedbah agencije pa še ni znano, kdaj in kje bodo delci satelita padli na Zemljo.

Strokovnjaki so zatrdili, da je tveganje za ljudi ob strmoglavljenju delcev izredno majhno. Bo pa več deset delov s skupno težo približno 200 kilogramov preživelo prehod skozi atmosfero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obstajaja 250 milijonov krat večja možnost, da zadanete na loteriji, kot da bi vam kos satelita padel na glavo, pojasnjujejo znanstveniki.

Satelit so v orbito poslali leta 2009, da bi med drugim preučeval spremembe morske gladine. Satelitu je goriva zmanjkalo 21. oktobra, zaradi česar je ostal brez energije, da bi lahko ostal v nizki zemeljski orbiti.

Svoje delo je opravljal na višini 224 kilometrov nad zemeljskim površjem, kar je sicer najnižje doslej za raziskovalni satelit. 350 milijonov evrov vredna misija pa je trajala dvakrat dlje od prvotno načrtovanih 20 mesecev.

Deli novico: