10-DNEVNA KARANTENA ZA VSE: "Približno takšna situacija je bila aprila, ko je bilo vse zaprto" (VIDEO)

Slovenija

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel je danes povedal, da bodo od nedelje vse odrejene karantene, ne le tiste izdane na mejah, trajale 10 in ne več 14 dni. Kljub 108 potrjenim okužbam v četrtek Fafangel pravi, da je dobro, da se v Sloveniji veliko testira in da "zadaj nimamo ledene gore" okuženih.

Medtem ko je vlada v četrtek sklenila, da se karantena po vstopu v Slovenijo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali njihovih administrativnih enot, skrajša s 14 na 10 dni, pa bodo očitno karantene s takim časovnim obdobjem podeljevali tudi ostalim.

Fafangel je na današnji novinarski konferenci opozoril, da je karantena enovit ukrep. "Ni razlike med tisto, ki jo dajejo policisti na meji, in to, ki jo priporočajo epidemiologi," zato bodo od nedelje priporočali desetdnevne karantene tudi za vse, ki so bili v tesnem stiku z okuženo osebo.

EXTREME TRAINING PODARJA 100 EVROV GOTOVINE: Začenja se 3-mesečni ekstremni izziv

Na lokacijah v Izoli, Luciji, Kopru in na Škofijah so z izzivom za preoblikovanje postave pričeli v ponedeljek, 7. septembra. "Za vse, ki bi radi sodelovali na eni od štirih lokacij, so prijave še vedno mogoče," poudarja licencirana kondicijska trenerka Vida Macura.

Vsi ukrepi, da preprečimo dodatne vnose okužbe v državo, so smiselni, najbolj pa so smiselni ukrepi, da se prepreči širjenje okužbe v državi, je dejal.

Med novookuženimi jih je še vedno največ mlajših, starih med 25 in 44 let, ampak je tudi starostna struktura razpršena, starostna piramida pa se pomika navzgor. Okužbe prihajajo tudi v domove za starejše, kar bo dodatno pripomoglo, da se bo starostna struktura dvignila. V večini primerov okužb vir ni znan, je dodal.

Sicer pa se EU po besedah Fafangela približuje številki več kot 60 na 100.000 ljudi v 14-dnevnem obdobju. Približna takšna situacija je bila aprila, "ko je bilo vse zaprto". Sedaj pa poskušajo najti pot, "ko bomo imeli z drugimi ukrepi družbo odprto in plesali z virusom". Po njegovih besedah je trenutno vprašljivo, kdo v tem plesu vodi, a "po vsej verjetnosti bomo mi z našimi ukrepi in da delamo kot ansambel".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija