Piranski športni ribiči in gostinci so z obojestransko kulinarično predstavitvijo pri vinarjih iz Goriških Brd stkali tesno prijateljstvo, tako da so se tja že tretje leto zapored odpravili na gurmansko izmenjavo. Veseli so je vsi, saj z njo poleg prijateljevanja ob domači hrani širijo tudi poslovne vezi.
Ulov so odnesli prijateljem v Medano
"Izboru kakovostnih vin iz Vipavske doline, Krasa in Slovenske Istre namenjamo precej pozornosti. Pri njihovem nabavljanju smo tako s časom navezali tesnejše stike tudi z vinarji iz Goriških Brd. Vse bolj se povezujemo znotraj primorske regije, si usmerjamo goste in si skratka pomagamo. Naše tradicionalno kulinarično srečanje je tako ob prijateljevanju že krepko preraslo v poslovno sodelovanje," je zadovoljen povedal Gorazd Britovšek iz piranske Čakole, ki te dni praznuje peti rojstni dan, odkar je v ponudbo tega mesta pripeljala prijetne osvežitve.
Obiske v Medani pri znani vinarski domačiji Belica, ki jo vodi Zlatko Mavrič, Britovšek izpelje v sodelovanju z Mariom Druscovichem oziroma s športnim ribiškim društvom Oradela, udeležuje pa se ga vedno več gurmanstvu in radoživosti predanih Pirančanov in gostincev z Obale, tako da jih je bilo letos že trideset. "Imeli smo klubsko tekmo v ribolovu, kar dobro je prijemalo, in k Belici, kamor so prišli tudi drugi znani okoliški vinarji, kot so Stojan Ščurek, Roman in Danijel Prinčič iz kmetije Blaževi ter Marjan in Tibor Jakončič, smo se odpravili z riboni, oradami, moli, menolami, sipami, kalamari in še s čim, kar prijema te dni," je povedal Druscovich.
Pridružil se jim je tudi Alen Pušpan iz izolske kantine Bujol s svojim bakalajem in s pikantnimi papričicami, polnjenimi s fileti, kar je prijetno popestrilo brodet iz sip z nekaj grancipori vmes, ribe na žaru in izpod peke, kalamare "na šporko" in podobno. Z druge briške strani so se na mizi ponujali domač pršut, jota, "šalam", klobase, florentinci, rebrca, divjačina, kruh iz krušne peči, "patate in teča", "toč" s popečenim "šalamom" in ker pri Belici vedo, da ribičem ribe ne gredo pretirano v slast, je na mizo prišel tudi odojek.
Skupaj je bilo postreženih kakih 20 vrst jedi, tako da se bo ta kulinarična izmenjava, ki jo ob prijateljevanju spremlja utrjevanje poslovnih stikov, gotovo še nadaljevala. Sicer pa briški vinarji te dni vračajo obisk v Piran, da upihnejo peto svečico na rojstnodnevni torti Čakole.
Sorodne vsebine: