Nazaj
 

Zdravstvena ministrica z direktorji bolnišnic o njihovem poslovanju

Slovenija

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se bo danes sestala z direktorji bolnišnic in drugih inštitutov, katerih ustanovitelj je država. Gre za prvo srečanje v taki sestavi, na katerem bodo govorili tudi o finančnih obetih za zdravstvo.

Ministrica bo predstavila svoje ključne usmeritve v tem mandatu in zbrane seznanila z novostmi, ki bodo sprejete z aneksom k splošnemu dogovoru v zdravstvu za letošnje leto ter s predvidenimi izhodišči za splošni dogovor za prihodnje leto.

Predlog aneksa k splošnemu dogovoru čaka na potrditev na vladi. Med drugim vključuje predlog plačila splava po realizaciji, določa tudi, da se pri ugotavljanju dejansko porabljenih sredstev za laboratorij referenčne ambulante pri tistem izvajalcu, ki ima več referenčnih ambulant, porabljena sredstva v primerjavi z že vštetimi sredstvi ugotavljajo za vse referenčne ambulante skupaj, predvideva pa tudi, da so se v zagotavljanje nujne medicinske pomoči vključno z dežurno službo dolžni vključevati tudi zdravniki splošne družinske medicine v socialnovarstvenih zavodih.

V aneksu tudi sporna vprašanja

Med spornimi vprašanji v aneksu je na primer uvesti nov model plačevanja storitev v patronažni službi in negi na domu, ki ga želi uvesti zavod za zdravstveno zavarovanje.

Predlog splošnega dogovora za prihodnje leto, ki ga je upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije sprejel konec novembra, ne predvideva več 20-odstotnega znižanja že vštetih sredstev za amortizacijo. Z željo po zmanjševanju čakalnih dob predlog predvideva, da bodo v prihodnjem letu plačali deset odstotkov preseganja načrtovanega programa za nekatere operacije in preglede.

Splošni dogovor 2015 predlaga tudi širitev programa specialističnih ambulant in preiskav z magnetno resonanco za dodatnih 6,6 milijona evrov ter širitev programa preiskav z magnetno resonanco na ljubljanski medicinski fakulteti, širitev programa ortodontije, širitev programa fizioterapije in širitev programa dihalnih testov v skupni višini 1,4 milijona evrov.

Deli novico:

allcide |  05 .12. 2014 ob  23: 53
kaj pa Dernič - je ševe dno_ ponovno na prostosti ? ? ?
drita v čelo |  05 .12. 2014 ob  19: 35
Del denarja lahko predvidi za ureditev terena pod izolsko bolnico, to je tam, kjer ima parcelo, ki ji jo je za bagatelo prodala nekdanja županja.
kaj |  05 .12. 2014 ob  09: 35
se ji je podelal ptič na glavo?