Začenja se evropski teden trajnostne energije

Svet

Pod okriljem Evropske komisije se danes začenja evropski teden trajnostne energije. Tokrat poteka devetič, teden, ki bo potekal do petka, pa je priložnost za promocijo energetskih in podnebnih ciljev EU ter izmenjavo informacij in dobrih praks med sodelujočimi strokovnjaki za energetiko.

V tem tednu se bo zvrstilo več dogodkov o energetski učinkovitosti in zelenih rešitvah. Med drugim bo evropski komisar za energetiko Günther Oettinger v torek v Bruslju odprl konferenco na visoki ravni o energijski učinkovitosti, na kateri bodo udeleženci razpravljali o prihodnjih politikah energijske učinkovitosti EU, so sporočili iz Bruslja.

Ravno energetska učinkovitost in obnovljivi viri energije so ključni v strategiji EU, imenovani Evropa 2020, pri spopadanju z energetskimi in podnebnimi izzivi, pa tudi pri zagotavljanju zanesljive energetske oskrbe.

Evropski cilji so sicer poznani kot 20/20/20, pomenijo pa, da je treba do leta 2020 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 20 odstotkov glede na leto 1990, pridobiti 20 odstotkov potrebne energije iz obnovljivih virov in za 20 odstotkov izboljšati energetsko učinkovitost - ta sicer ni zavezujoč.

Evropska komisija pa si je zastavila še ambicioznejše cilje: do leta 2030 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 40 odstotkov, delež energije iz obnovljivih virov povečati na 27 odstotkov, medtem ko cilj za energetsko učinkovitost še ni določen.

Deli novico: