Vse je potekalo gladko, dokler niso bile v igri sejnine

Ankaran

Občina Ankaran, ki je zaživela z nedavnimi lokalnimi volitvami je včeraj dobila tudi svoje organe in delovna telesa. Konstitutivna seja je potekala brez zapletov, zataknilo se je pri razširitvi dnevnega reda a kljub temu napetosti med županovo koalicijo in opozicijo ni bilo čutiti. 

V začetnem delu seje so svetniki, teh je skupaj 13, zgolj potrdili mandatno –volilno komisijo in njene ugotovitve. Soglasno so bili potrjeni mandati vsem svetnikom, prav tako je bil soglasno potrjen tudi izvoljeni župan Gregor Strmčnik.

Ta je v svojem nagovoru dejal, da občino čakajo štiri leta trdega dela, svoj mandate pa namerava voditi povezovalno, tudi v sodelovanju z opozicijo in tistimi, ki se v očinski svet niso uvrstili. "Nekatere programske zamisli so bile zelo dobre, zato jih bomo upoštevali in skupaj s predlagatelji poskušali tudi uresničiti," je dejal.

Gregor Strmčnik

Konstitutivni del potekal soglasno z aplavzi

Če je konstitutivni del, ki velja bolj kot ne za protokolarnega, minil v soglasnosti in aplavzih, pa se je zataknilo že pri razširitvi dnevnega reda. S potrditvijo mandata je namreč vodenje seje prevzel prav Strmčnik in predlagal razširitev dnevnega reda, v katerem bi svetniki odločali o statutarnem sklepu. Ta predvideva, da  se na podlagi omenjenega sklepa začasno urejajo vprašanja, ki so pomembna za organizacijo delovanja Občine Ankaran do sprejetja statuta in drugih splošnih aktov za posamezna področja delovanja.

 

Predlog je predvidel, da se za omenjen čas uporabljajo vsi veljavni predpisi Mestne občine Koper, ki veljajo na današnji dan ter da se uporablja nov žig z napisom Občina Ankaran. Gašpar Gašpar Mišič (Slovenija za vedno) in Darko Kavre (Ankaran je naš) sta razširitvi dnevnega reda na konstitutivni seji oporekala, češ da bi do razširitve moralo priti na začetku seje in kljub pojasnilom pravne službe, dejala, da bosta glasovala proti. Z devetimi glasovi za in štirimi proti je bila razširitev tudi sprejta.

Darko Kavre in Gašpar Gašpar Mišič

Zataknilo se je pri sejninah

Statutarni sklep, o katerem so morali svetniki odločati je vseboval tudi dve točki (4. in 5.), ki govorita o tem, da se svetniki nadomestilu stroškov odpovedo, prav tako izplačilu sejnin (točka 4.), saj gre za častno funkcijo. Tudi pri financiranju političnih strank se uporabi simbolična tarifa evro za posamezno proračunsko leto. "Vsi zneski so simbolične in sicer en evro, ker lahko spreminjamo tarife MOK, ne moremo pa jih izničiti. Lahko pa povem, da s to potezo privarčujemo četrt milijona evrov letno," je dejal Strmčnik in opozoril, da se glede na to, da mora občina Ankaran postaviti svoje delovanje, obeta veliko število sej.

Prav omenjenima točkama sta oporekala Darko Kavre in Gašpar Gašpar Mišič, ki je sicer pripomnil, da nima težav s tem, da se odpove sejninam, vendar želi vse sklepe prej proučiti in se posvetovati s pravnimi službami. "Mi bomo kot opozicija delovali konstruktivno, a prav je, da se držimo nekaterih pravil. Gradivo za sejo moramo dobiti še preden se ta začne, da se lahko nanjo pripravimo," je dejal Mišič, Strmčnik pa je v novem predlogu ohranil Statutarni sklep, iz njega pa črtal “sporni” 4. in 5. točko. Sklep je bil sprejet z devetimi glasovi za in nobenim proti, trije svetniki stranke Slovenija za vedno in en svetnik stranke Ankaran je naš pa so bili vzdržani. Zaradi večkratnih obrazložitev razprav je seja trajala poldrugo uro, po tej pa so svetniki nazdravili novi občini. 

Deli novico:

Ja, nekatere |  27 .10. 2014 ob  11: 16
močno boli ker ne bo sejnin. In še kaj drugega...
So prazni žepi. Oz z luknjami. Nenapolnjivi.
Najboljše da povleče ven kaj je bilo leta 1943, ali še prej...
Vse vam pride prav za blatenje.
Ma ste prav brižni.
komentarji |  26 .10. 2014 ob  17: 21
Me vesli, da primerjaš kirurge, pilote in inženirje z novinarji! Ker če novinar nima diplome, lahko kdo tudi umre na operacijski mizi? Ma kakšne floskule so to? Tudi prodajalec čevljev mora imati licenco za zavezovanje vezalk, pa pekar mora imati pekarsko univerzo, pa kuhar mora biti biolog po izobrazbi... ja saj to je prihodnost Slovenije! Vsi diplomiranci si potem ponavadi nočejo mazati rok z 'navadnimi - preprostimi' deli! dejte pamet v roke, takšne floskule lahko pišejo samo Jambrekovi in DOBA diplomiranci!!!! Pri primerjavah, vsaj najdi tiste realne.... kaj ima novinar skupnega s kirurgom, pilotom, inženirjem? Kaj pisatelji in poeti morajo tudi imeti pisateljsko univerzo? Kaj ni to odvisno od idej in poznanja slovenščine in slovnice? Ideje se porajajo ljudem odprte glave, ne pa takim zaplankanim zato ke imajo diplomo v žepu!
Pe še to o Nikinem pokomentarju: sodelovanje, prostovoljno delo in skr za sočloveka se ponavadi ne plačuje!!!! Toliko o sočloveškem sobivanju!
Nika |  26 .10. 2014 ob  14: 26
-1
upam iskreno, komentarji, da bomo imeli res dovolj denarja za listo tvojih zelja !!! To je moja skrb za socloveka!!
@komentarji |  26 .10. 2014 ob  10: 19
Ja, imaš prav. Novinar ne rabi diplome. Kirurg niti ne rabi diplome ali fakultete. Pilot ne rabi avio fakultete in licence. Inženir niti. Če so pravi naši seveda. S takimi bolanimi komentarji ste patetični. Kdor je zmožen zagovarjati tako nelogično zadevo, ima od tega korist in nič drugega Ta zgodba o Ankaranu presega že vse meje. Zdaj je občina in naj dela, koga sploh briga. Popoviča vidite že na vsakem vogalu, pomirite se in razvijte občino, ampak bodite bolj resni.
komentarji |  25 .10. 2014 ob  19: 39
Primerjava dveh komentarjev: Nika in Brez diplome: V prvem Nika komentira, kako v Ankaranu obujamo 'zlobni komunizem' in obvladamo boljševistične metode blatenja posameznikov, takoj za njenim komentarjem, pa Brez diplome(ki je očitno iz iste politične opcije, kot Nika, ker v Ankaranu, kolikor vem nimamo nič proti Tatjani Tanackovič) uporabi prej imenovano boljčevistišno metodo blatenja posameznika! Kakšna hipokrizija! Akarančane obsojati dejanja, za katero se izkaže, da ga nasprotna opcija v polno izkorišča!
Tu pa se zame poraja še eno vprašanje: zakaj bi moral novinar imeti univerzitetno izobrazbo? Za moje pojme, mora novinar znati napisati zgodbo! Diploma v žepu, še ne pomeni, da je oseba zato zmožna biti novinar(še posebno v Sloveniji, kjer se je totalno devalviralo univerzitetno izobrazbo; razne DOBE, pa Jambrekove fakultete, kjer delijo diplome po tekočem traku!).
Pa še o Nikineh izjavah, glede 'zlobnega komunizma'. V Ankaranu poznamo ideje, kot so sodelovanje, prostovoljno delo, socijala, skrb za sočloveka in podobno(navadne človekoljubne ideje, ki jih poznajo tudi v drugih političnih sistemih, in niso apriori pripisane samo 'zlobnemu komunizmu')! Če si ti neoliberalna individualistična oseba, brez poznavanja teh idej, se mi zelo smiliš in upam, da nikoli ne boš potrebovala tuje pomoči, ker takrat(če si v resnici taka, kot je razvidno iz tvojega komentarja) bo zate zelo hudo.
Brez diplome |  25 .10. 2014 ob  16: 22
-1
A ni tam zadaj samooklicana raziskovalna novinarka Tatjana Tanackovic, na pol pismena oseba, ki je brez diplome, brez univerzitetne izobrazbe?! Aja na Primorskih novicah je službo dobila brez razpisa, ker jo je zaposlil njen mož odgovorni urednik Antiša Korljan...govori se celo, da Tanackoviceva prejema precej višjo plačo kot ostali novinarji?! Bruh! In potem pišeta o Gašparju Mišišču, pa saj še slabša in bolj pokvarjena od njega – kaj ni to nepotizem? Kje sta etika in morala, ki se ju pričakuje od novinarjev in urednikov?!! Nič čudnega, da so ju zbrcali z Dnevnika...
nika |  25 .10. 2014 ob  10: 26
-1
bojim se, da v novi obcini obvladate dobre stere boljseviske metode blatenja posameznikov. In se to: delate zastonj, ker se zrtvujete za kolektiv, kmalu bodo bresplacne delovne akcije verjetno, dolocili boste vodjo, ki ga boste obozevali, ker je posten i pozrtvovan, rad vas ima... Negdo je prespal zadnjih 25 let!!!! Ocitno se komunizma se nismo znebili!!!Il
@Regentova |  24 .10. 2014 ob  16: 50
-1
kar slepite se, da je to razsulo vam vsiljeno. Vse kar imate oziroma nimate je delo vaših rok in nikogar drugega.
A, ja! |  24 .10. 2014 ob  15: 48
Sejnine bomo rabili za delati izpit še 1x. Joj kako nisem pomislu. Je treba eno leto zbirat šolde, pol pa v avtošolo.
Regentova |  24 .10. 2014 ob  14: 25
@Pero....ne se razburjat.....tudi zate se bo še kako pivo našlo.....nič bat . Mi v Ankaranu se bomo trudili , da to vsiljeno razsulo saniramo . Ti pa boš itak ostal to kar si....saj veš kaj ne?
Pero  |  24 .10. 2014 ob  13: 50
-3
Ankarančani ste res zaslepljeni. ma kdo vam zavida Ankaran in kdo bi ga sploh hotel imet? edino kar znate je sedet po gostilnah in pit pivo, Ankaran pa v totalnem razsulu. Umazano in zanemarjeno. Dobro da vam je Mišič malo počistil, ker sami niti tega ne znate.
GGM |  24 .10. 2014 ob  13: 39
danes 24.10. ostal brez izpita. Kdo ga bo vozil na seje? Upam da na občinski denar...
1