Velikonočne praznike proslavili tudi newyorški Slovenci

Svet

Slovenska cerkev Sv. Cirila na Manhattnu se je v nedeljo napolnila z verniki iz mesta in okolice, ki so se udeležili praznične velikonočne maše frančiškanskega patra Martina Krizologa.

Po maši je bil v cerkveni dvorani prirejen tradicionalni sprejem z velikonočno pojedino, ki ga je pripravila družina Branc, Peter Jenko pa je kot vedno delil svoj doma narejeni velikonočni hren. Družina Burger in Jenko sta izdelali zvrhana koša velikonočnih pirhov, ki jih je pater Krizolog razdelil prisotnim pred pred oltarjem, ki ga je okrasila Mija Branc.

Praznična maša je bila sicer posvečena pokojnemu mornariškemu arhitektu, pomorskemu inženirju in ladjarju slovenskega rodu Hilariyju Rolihu, ki je umrl 16. februarja v starosti 82 let. Krizolog je povedal, da je bil Rolih eden največjih dobrotnikov slovenske cerkve v New Yorku in je med drugim med najbolj zaslužnimi za njeno obnovo leta 1997.

Rolih je leta 1956 končal univerzo v Trstu, leta 1957 pa se je v ZDA zaposlil pri ladjarskemu podjetju George Sharp kot mornariški arhitekt in pomorski inženir. Z leti je napredoval do predsednika upravnega odbora, še prej pa je na Newyorški univerzi leta 1971 dobil doktorat iz omenjenih strok.

Delal je na številnih projektih vojaške mornarice ZDA, kot so raketni rušilci, na civilnem področju pa je med drugim je oblikoval prvo komercialno ladjo na jedrski pogon NS Savannah. Newyorčanom so najbolj znani njegovi projekti trajektov, ki prevažajo prebivalce Staten Islanda na Manhattan in nazaj. Pokopan je v Oyster Baynu na Long Islandu.

Deli novico: