VELIKO ZANIMANJE ZA KRAJINSKI PARK DEBELI RTIČ: Upravljavec pride jeseni

Ankaran

V okviru dva meseca trajajoče javne predstavitve predloga odloka o ustanovitvi Krajinskega parka Debeli rtič je občinska uprava prejela 15 pobud, do katerih se bodo opredelile strokovne službe in sprejete vključile v končni predlog odloka, so sporočili z Občine Ankaran. Ta naj bi bil sprejet jeseni in bo parku prinesel upravljavca, to je občino.

Pobude se večinoma nanašajo na razmerja med občinskim prostorskim načrtom v pripravi in varstvenimi režimi, ki jih uvaja predlog odloka. Zainteresirana javnost je podala tudi nekaj pobud glede spreminjanja meje med drugim in tretjim varstvenim režimom, predvsem tam, kjer so zemljišča pozidana.

Druge pobude se nanašajo predvsem na upravljanje parka in ukrepe upravljavca, kot so urejanje kolesarskih in sprehajalnih poti, infrastrukture parka ter odpadkov, mirujočega prometa ter spodbujanje sonaravnega kmetijstva in čebelarstva.

Z uvedbo varstvenega režima soglašajo tudi ribiči

Občina Ankaran se je odločila za večjo zaščito območja Debelega rtiča, to pa namerava storiti z odlokom o ustanovitvi krajinskega parka. Ta predvideva širitev zavarovanega območja v delu, kjer je ožje območje klifa, ki je že zaščiteno kot naravni spomenik.

 

Debeli rtič zaznamujejo številne naravne vrednote, ki jih bodo tako lažje ohranili - od klifa in rastišča metličja v zalivu sv. Jerneja do parka mladinskega zdravilišča z več kot 4000 drevesi in grmovnicami. Tisti del obale je pomemben tudi z vidika morskega življa.

V sklopu javne obravnave predloga odloka sta potekali tudi javni predstavitvi. Prva je bila za pravne osebe, delujoče na zaščitenem območju, druga za tamkajšnje prebivalce. Udeleženci so spremembe, ki jih predlagani odlok uvaja, pozdravili, močno podporo parku je izrekla tudi stroka, so navedli v občini.

Na prvi javni predstavitvi konec marca so poklicni ribiči soglašali z uvedbo varstvenih režimov in nadzora nad morjem. Predstavniki oljkarjev in vinogradnikov pa so izpostavili nove možnosti trženja svojih produktov v krajinskem parku. Odlok so pozdravile tudi strokovne službe za nadzor pomorskega prometa, saj določa prepoved sidranja na morskem zavarovanem območju.

Deli novico:

Ankarancan |  03 .06. 2018 ob  10: 23
-1
Naredili razpis kdo bo delal...se vedl v naprej kdo so kandidati
Zaščitena območja |  03 .06. 2018 ob  06: 18
Ne bodite smešni,na teh par kilometrov obale imamo 80% zaščitene obale,ostalo je Luka,Marine,hotelske plaže,kanalizacije,ki se stekajo v morje,gojene školjke,ki so neužitne zaradi bakteri in toksinov,morje polno plastike in službe brez plovil za čiščenje morja,ki je med najbolj opustošenim in onesnaženimi na Jadranu!
Svetilničar |  02 .06. 2018 ob  19: 19
Ne v Ankaranu bo samo eno delovno mesto in le za direktorja parka - g. Starmana. Drugi bdo delali "pro bono".
@ule |  02 .06. 2018 ob  15: 17
Ankaran ni Koper. Pri nas ne rastejo službe kar tako
ule |  02 .06. 2018 ob  11: 29
-4
Kaj bodo spet nove drzavne sluzbe če bo park in to za tistih par metrov?
Sidranje  |  02 .06. 2018 ob  10: 51
v Jernejevem zalivu bi morali prepovedati ,ker tam sidrajo v glavnem Italijani in pustijo vso fonjo za sabo.