VEČNA DILEMA BOŽIČNIH PRAZNIKOV: panettone ali pandoro?

Trendi

Sladici, brez katerih si zlasti prebivalci Obale, po vzoru naših zahodnih sosedov, ne predstavljamo božičnih praznikov, sta zagotovo panettone in pandoro, med katerima se bije večni boj.

Panettone, ki ga je po eni od legend o njegovem nastanku po nesreči izumil kuhar Toni, ko je moral na hitro speči sladico iz sestavin, ki jih je imel na razpolago, je dobil ime prav po njegovem "izumitelju". Beseda panettone namreč izhaja iz italijanske besedne zveze "Il pane di Toni" (Tonijev kruh - op.a.) in v osnovnem receptu slovi po testu na bazi vode, moke, masla in jajc ter kandiranega sadja in rozin. Italijanski slaščičarji pa so zadnja leta naredili najrazličnejše variante te sladice, ki so jo obogateli z raznimi kremami, s čokolado, z raznimi glazurami in še bi lahko naštevali.

Za razliko od panettona pandoro nima rozin, kandiranega sadja in drugih dodatkov, izumili pa naj bi ga v Veroni, medtem ko njegovo ime izhaja iz časov Beneške republike, ko so kot sladico ponujali  “pan de oro” (zlati kruh - op.a.).

Pri Italijanih se v času božično-novoletnih praznikov vsako leto bije boj med večnima nasprotnikoma, panettonom in pandorom, Italijani si brez teh dveh sladic božiča praktično ne predstavljajo in med prebivalci Obale je tudi tako.

 

Kot zanimivost pa naj dodamo še, da boste modni navdušenci letos lahko kupili panettone ali pandoro, ki so ga spekli v sloviti modni hiši Armani. Njihovi sladici naj bi bili narejeni iz najbolj kakovostnih sestavin in to po tradicionalnem receptu. Ker so vse skupaj zapakirali z ličnim zlatim papirjem, pa je Armanijev panettone ali pandoro lahko odlična ideja za letošnje božično darilo.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Občan |  17 .12. 2015 ob  22: 26
Komerciala, biznis, vprašljive sestavine .....Ni je čez domačo potico!