VALDOLTRA: Operirajo s pomočjo tridimenzionalnega tiskanja

Ankaran

 V Ortopedski bolnišnici Valdoltra razvijajo nove pristope v kostni kirurgiji in jo spreminjajo v bolj natančno vedo. S pomočjo računalniško vodenih postopkov elektro-magnetne navigacije in tehnologije tridimenzionalnega tiskanja dosegajo med prvimi na svetu višjo raven operativne natančnosti in varnosti, so sporočili z bolnišnice.

V sodelovanju s podjetjem Ekliptik in inštitutom za anatomijo Medicinske fakultete v Ljubljani so zasnovali računalniško voden postopek elektro-magnetne navigacije, kjer kirurg s senzorji na kirurških orodjih in monitorjem izvaja del operacije.

Pri prvem posegu namestili umetni kolk

Prvi poseg, ki so ga izvedli z računalniško vodeno navigacijo, je bil nameščanje medenične komponente umetnega kolka oz. t. i. ponvice. Postopek vsaditve umetnega kolka sicer predstavlja enega najuspešnejših operativnih posegov, saj milijonom ljudi omogoča bistveno izboljšano mobilnost z manj bolečinami in boljšo kakovostjo življenja.

Vendar tudi najuspešnejši kirurgi v približno 30 odstotkih primerov ponvice ne namestijo optimalno. To povzroča hitrejšo obrabo vsadka, zgodnejšo potrebo po zamenjavi vsadka, bolečine zaradi zatikanja, zlom vsadka, predčasno omajanje in izpah sklepa.

Z novim postopkom pa so omogočili natančnejše umeščanje ponvice. Če je bilo ob prostoročnem umeščanju odstopanje med realno in izmerjeno postavitvijo kolka deset stopinj, kar se je smatralo kot sprejemljiv in dober rezultat, pa je z elektro-magnetno navigacijo povprečno odstopanje dve stopinji.

Računalniška podpora tudi pri zahtevnih osteotomijah

Računalniško podprte operacije so v Valdoltri uvedli tudi pri zahtevnih osteotomijah - to je umeten zlom kosti, ki jo potem naravnajo in učvrstijo v popravljenem položaju.

Pogosto morajo namreč kosti pravilno namestiti v vseh ravninah, kar je zgolj z uporabo dvodimenzionalnih rentgenskih posnetkov med operacijo praktično skoraj nemogoče in hkrati zamudno ter zahtevno.

V teh primerih izvedejo pred operacijo virtualni operativni poseg, kjer na računalniku simulirajo določitev kostnih rezov in postavitev fragmentov. Nato izdelajo individualizirane šablone za namestitev na deformirano kost.

Poseben primer računalniško vodenega operativnega posega predstavlja periacetabularna tridimenzionalna osteotomija medenice, ki spada med najzahtevnejše operativne posege na kolčnem sklepu.

Kirurška tehnika zvišuje varnost posega

Razvili so kirurško tehniko z bolniku lastnimi šablonami in navigacijo, ki zvišata varnost posega in zmanjša izpostavljenost bolnika rentgenskim žarkom. Kot ugotavljajo, predstavlja ta poseg prvenec v svetovnem merilu.

Prav tako uvajajo tehniko personaliziranih vodil, ki kirurgu pomagajo pri uvajanju vijakov v vretenca prsne hrbtenice. Kirurg določi na virtualnem modelu hrbtenice idealen položaj vijaka, njegovo debelino in dolžino, kar predstavlja osnovo za izdelavo s pomočjo tridimenzionalnega tiskalnika izdelane šablone iz biopolimerov, ki se natančno prilega površini med operacijo prikazanim strukturam hrbtenice.

Poleg varnosti tudi hitrejše operacije

V šabloni je vključena vodilna luknja za smer vijaka, prek katere kirurg med operacijo izvrta luknjo za vijak v kost. Analiza posegov pri 16 tako operiranih bolnikih pa kaže na izredno natančnost metode, ki je tudi bolj varna in hitrejša od obstoječih.

V prihodnje načrtujejo še računalniško vodene operacije za izboljšanje gibljivosti sklepov, predvsem komolčnega in kolčnega. Kot navajajo, se v svetu trenutno veliko multinacionalk ukvarja z razvojem tovrstne tehnologije, izredno je tudi zanimanje za dosežke v Valdoltri.

Deli novico:

satir |  18 .06. 2015 ob  07: 15
Ta isti dohtar je eni nonici zašraufal vijak skozi hrbtenico pregloboko, vse v živec.... super ne, še če imaš trn v peti boli kaj šele vijak v hrbtenjači.... potem pa morfij in podobno, da ki bo že boljše... vse se izve pa si vseeno nihče ne upa nič zinit. Ne vem zakaj pacienti ne tožijo nesposobnežev.
Pa na operacijo čakaš ko idiot dolgo, poleti odpade, ker je vroče,,,, haha kot da ni vse klimatizirano, ampak morajo naredit plac za študente ki poležavajo v imenu znanosti, da Pišot opravičuje sesanje denarja od države, da vsako leto spet in spet ugotovijo da ležanje atrofira mišice, kot da to niso vedele že naše bižnone, samo on je odkril toplo vodo.
mater res rabijo eno trdo palico, bič, pendrek pa še kakšne lisice za par dohtarjev. opravičujem se tistim par izjemam, ki so res dobri.
satir |  17 .06. 2015 ob  07: 29
Enega ubogega možička so letos že četrtič operirali, z vsako operacijo je bolj zašuštran, mladi kirurg pa nadut do obisti. Upam da nonić preživi in da dohtarja tožijo ter mu vzamejo licenco, ker pa si dohtarji med seboj ščitijo riti, bi morali za uha tudi predstojnika in direktorja. vsi se delajo kot da ni nič. Zadnje čase vse več pacientov popravljajo zaradi nekvalitetnih operacij.
jQuery1620990646420927751_1433356050980 |  03 .06. 2015 ob  20: 20
Tudi v UKCju je vse gnilo... je sploh še kaj zdravega v tej državi?
OB Valdoltra |  03 .06. 2015 ob  14: 36
Če bi se ti "superduper" zdravniki malo manj hvalili in malo boljše delali bi bilo mogoče res bolje .....
Eskulap |  02 .06. 2015 ob  19: 04
Res je, v Sloveniji je pomanjkanje predvsem strokovno neoporečnih zdravnikov. Neetična pometanja pod preprogo ( ZZS, itd. ) pa so potem seveda posledica tega primarnega vzroka - torej medicinskih nestrokovnosti.
QRS |  02 .06. 2015 ob  10: 37
errata corrige : da bo lahko še drugim jasno, kakšna strahopetna in potuhnjena ...
@ ... |  02 .06. 2015 ob  10: 33
-1
>> verjetno si eden tistih ki se mu ni uspelo z kuvertico prebiti preko vrste. Zdaj pa pljuvaš po vseh. Če bi bil bolan bi prvi teku tam da te pozdravijo. Dokler pa simuliraš ti nič ni v redu, ker verjetno nisi dobil bolniške ali fake invalidnine. <<

evo, zaradi takih kot si ti ( danes ob 08:18 - BTW, kje si v službi ?... ) je Slovenija "u qrcu", ravno tako pa tudi pravice pacientov, itd., itd. ...

mene so v Valdoltri življenjsko ( ali kakor imajo njihovi kolegi navado reči : "SVETSKO" ! ... ) zašuštrali - bom tudi pojasnil kako, tako, da bo torej še drugim lahko jasno, strahopetna, potuhnjena ter "izaleđa" kao anonimna afna, kakšna "SVETSKA BUDALA" da si :
pri operaciji na kolenu me je ortoped žoknil ( medical malpractice !! ... ) v podkolensko veno ... in vena je zakrvavela ... ... ker pa imam krvno grupo A ( to je eden izmed t.im. večjih rizičnih faktorjev za nastanek venske tromboze ! ... ) in ker mi pri/ob operaciji na kolenu NISO dali Heparina ( torej že 2. strokovna medicinska napaka pri eni sami ortopedski operaciji !! ... ) , sem zaradi tega "fasal" progresivno globoko vensko trombozo navzgor celotne glavne vene VFS - vse do dimelj !! ... posledica tega pa je, da imam sedaj ODPRTE RANE NA NOGI !! ... ( ne vem, če je tebi JASNO, kaj to pomeni ?! ... aja, saj res, bi bil že skoraj pozabil : za tebe, in pa za takšne kot si ti, sem jaz pač simulant in hipohonder !! ... ... je tako ? )

Matjaž Mazi,dr.med.

*********************************************

ps, sedaj pa čakam in pričakujem, da se še ti podpišeš z imenom in priimkom ! ...

- bo šlo ?
@sicko.si |  02 .06. 2015 ob  08: 18
-1
verjetno si eden tistih ki se mu ni uspelo z kuvertico prebiti preko vrste. Zdaj pa pljuvaš po vseh. Če bi bil bolan bi prvi teku tam da te pozdravijo. Dokler pa simuliraš ti nič ni v redu, ker verjetno nisi dobil bolniške ali fake invaldnine.
ZOPPAS |  01 .06. 2015 ob  17: 48
... šušmarji pač.
sicko.si |  01 .06. 2015 ob  17: 23
P.S.: glej, si čisto nič ne izmišljujem !! ... ( razen morda zelo redkih izjem, so v Valdoltri nesposobni ter nerodni/"štorasti" ortopedi in pa tudi medicinsko zelo slabo izobraženi !! ... )
sicko.si |  01 .06. 2015 ob  17: 17
ka' pa vem ? v Katinaro, mogoče ? ?...
Booo |  01 .06. 2015 ob  16: 46
Kam pa naj se obrnem jaz pol, če so oni šalabajzerji?
1