V Venezueli ponovno nasilje na protivladnih protestih

Svet

V venezuelski prestolnici Caracas je v nedeljo na protivladnih protestih ponovno izbruhnilo nasilje, ko so se protestniki spopadli s policijskimi silami ter jih obmetavali s kamenjem in molotovkami. Policisti so odgovorili z vodnimi topovi in gumijasti naboji.

Venezuelo že dva meseca pretresajo protesti proti vladi predsednika Nicolasa Madura. V nemirih, ki so izbruhnili v mestni četrti Chacao, so bili v nedeljo ranjeni štirje ljudje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več sto protivladnih aktivistov je veliko noč obeležilo s protestnim shodom za "ponovno vstajenje demokracije".

Množica je protestirala tudi pred pisarnami Združenih narodov v Venezueli, kjer so študenti pred mesecem dni postavili tabor in začeli zbirati podporo proti Madurovi vladi.

Shod je sicer organizirala Ljudska volja, protivladna skupina, katere voditelja Leopolda Lopeza so oblasti zaprle že 18. februarja. Ob koncu shoda so protivladni aktivisti blokirali glavno cesto skozi Chacao, sledili pa so spopadi s policijo.

Brutalni protesti, ki so se začeli že na začetku februarja s študentskimi shodi proti visoki stopnji kriminala, so doslej zahtevali že najmanj 41 smrtnih žrtev, več kot 600 ljudi je bilo tudi ranjenih. Venezuelske oblasti so tudi pridržale približno 100 protestnikov.

Protestniki demonstrirajo med drugim proti visoki stopnji kriminala in slabim gospodarskim razmeram. Zahtevajo tudi odstop vlade Madura.

Deli novico: