V TRSTU POOSTRENI VARNOSTNI UKREPI: Zaradi vrha onemogočen dostop do Velikega trga

Trst

V Trstu danes poteka vrh o Zahodnem Balkanu v okviru berlinskega procesa, ki se ga udeležujejo visoki predstavniki šestih zahodnobalkanskih držav in šestih članic EU. V mestu so zaradi tega poostreni varnostni ukrepi. Okrog osrednjega trga so vzpostavili za javnost zaprto varovano območje. Varnostne sile v mestu imajo pomoč iz zraka in morja.

Dogajanje zaenkrat poteka brez posebnosti. Kljub poostrenemu varovanju, ki sicer ni intenzivnejše kot na drugih tovrstnih dogodkih, trenutno ne poročajo o posebnih prometnih nevšečnostih v Trstu in okolici.

Del starega mestnega jedra Trsta okoli Velikega trga je ograjen, dostop je mogoč le pooblaščenim osebam.

Po ustanovnem srečanju v Berlinu ter nadaljevanjih na Dunaju in v Parizu v Trstu poteka četrti vrh berlinskega procesa, ki združuje šest zahodnobalkanskih držav - Albanijo, BiH, Makedonijo, Srbijo, Črno goro in Kosovo - ter šest članic EU - Nemčijo, Francijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško in Slovenijo.

Poleg voditeljev zahodnobalkanske šesterice in šestih članic EU se vrha udeležujejo tudi visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini, komisar za širitvena pogajanja Johannes Hahn in komisarka za promet Violeta Bulc.

Vrha se udeležuje tudi slovenski premier Miro Cerar, ki se bo ob robu sestal z novo predsednico srbske vlade Ano Brnabić in z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom. Prav tako se vrha oziroma vzporednih dogodkov v Trstu udeležujeta zunanji minister Karl Erjavec in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Deli novico: