V TRSTU NAJPREJ CANKAR: V novi sezoni o odnosih

Trst

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu se bodo v sezoni 2017/18 posvetili privlačnostim, odnosom med partnerjema, v malih skupnostih, družbenim odnosom, prepletom razmerij. Začeli jo bodo v znamenju Ivana Cankarja z gostujočo predstavo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski, vrsto hišnih uprizoritev bo odprla komedija Resnica Floriana Zellerja.

Ob odprtju sezone 14. in 15. oktobra kot uvod v obeleževanje 100. obletnice Cankarjeve smrti v letu 2018 napovedujejo gostovanje SNG Maribor s predstavo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski v režiji Janusza Kice.

Novembra pa bo vrsto hišnih uprizoritev SSG odprla urbana komedija Resnica francoskega dramatika Floriana Zellerja. O tem, če je potrebno vedno govoriti le resnico v labirintu partnerskih odnosov, se bo umetniška ekipa spraševala pod režijskim vodstvom Alena Jelena.

Decembra bo sledila mednarodna koprodukcija Barufe po komediji Carla Goldonija Le baruffe chiozzotte, ki je že doživela priredbe z istrskim predznakom. Tokrat je zgodbe in zdrahe ribičev prelil v mešanico jezikov severnega Jadrana Splitčan Predrag Lucić, režijo pa je prevzel Vito Taufer. Predstava bo koprodukcija SSG Trst, Gledališča Koper, SNG Nova Gorica ter INK Pula.

Januarja bo sledila slovenska praizvedba razmišljanja o partnerskih odnosih v predstavi za dva igralca Lepi dnevi v Aranjuezu Petra Handkeja. Predstavo bo režiral Tržačan Igor Pison. Na povpraševanje po klasičnih besedilih pa bo odgovorila komedija Ukročena trmoglavka Williama Shakespeara v režiji Juša A. Zidarja, ki se je v prejšnji sezoni izkazal z režijo praizvedbe predstave Zimski sončev obrat.

Druga koprodukcija, Velikani z gore Luigija Pirandella, bo zaživela marca. Predstava je del širšega projekta, ki je nastal z združenimi močmi mreže manjšinskih gledališč iz Trsta, Reke, Temišvara, Subotica in Skopja. Režiser predstave bo Paolo Magelli.

Po monodrami Ismena bo aprila zaživela druga monodrama nizozemske avtorice Lot Vekemans z naslovom Judež. Različico zgodbe svetopisemskega lika bo na oder postavil Pison.

Program podpisuje umetniški koordinator Eduard Miler, ki s to sezono zaključuje svoj mandat v tržaškem gledališču. Z enoletnim mandatom ga bo nasledil tržaški režiser Pison.

Ob sedmih predstavah, ki sestavljajo osnovni abonma, bodo tudi v sezoni 2017/18 na voljo modularne izbire, tokrat z dvema sklopoma gostujočih dramskih, glasbenih in plesnih predstav. Gostovanja nastajajo v večini primerov v sodelovanju z ustanovami, s katerimi SSG že več let navezuje stike na tržaškem in deželnem teritoriju. Kot novost pa izpostavljajo sodelovanje s Kosovelovim domom v Sežani, tudi tokrat na ravni izmenjave dvoran in občinstva.

Program uprizoritev SSG pa bo kot vedno dopolnila otroška predstava, tokrat Slonček Babar v režiji Tadeja Piška, ki bo nastala v sodelovanju z Glasbeno matico, Prosvetnim domom in Kulturnim centrom Franca Bernika v Domžalah.

Deli novico: