Nazaj
 

V Sredozemlju so oljčno olje uporabljali že pred 8000 leti

Svet

V Sredozemlju so oljčno olje uporabljali že pred 8000 leti, so s kemijskimi analizami odkrili znanstveniki, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Sledi oljčnega olja so arheologi našli v starih izraelskih lončenih izdelkih, poroča Times of Israel.

V izraelskem mestu Ein Zippori, ki naj bi ga ustanovili v bronasti dobi in je od Nazareta oddaljen okoli 1,6 kilometra, so arheologi pri izkopu ostankov glinenih posod našli sledi oljčnega olja.

Da bi se prepričali, da gre za ostanke oljčnega olja, so znanstveniki kemijske analize primerjali z ostanki leto dni starega olja v primerljivo starih glinenih posodah. Rezultat je pokazal presenetljivo podobnost v kemični sestavi.

Z analizo so obdelali 20 glinenih posod, ki naj bi izvirale iz leta 5800 pr. n. št.; izsledki kažejo, da se je oljčno olje hranilo na tak način pred skoraj 8000 leti.

Prvi dokaz o uporabi

Arheologi so že prej domnevali, da je proizvodnja oljčnega olja v severnem delu starega Izraela cvetela, a to je prvi konkreten dokaz o tem, da se je ta vrsta olja v omenjenem obdobju uporabljala v Sredozemlju.

Rezultati raziskave so bili objavljeni v časniku Israel Journal of Plant Sciences.

Deli novico: