V Srbiji ob poplavah tridnevno žalovanje

Svet

Srbska vlada je zaradi katastrofalnih poplav, ki so prizadele državo, danes razglasila tridnevno žalovanje, ki bo potekalo od srede do petka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Srbski premier Aleksandar Vučić je na seji vlade o poplavah poudaril, da je katastrofa v Srbiji desetkrat hujša kot drugje v regiji, ob tem pa izrazil upanje, da se to ne bo odrazilo v število žrtev. Po zadnjih podatkih je v poplavah v Srbiji umrlo 21 ljudi. Vučić je povedal, da so v Obrenovcu, ki ga je povodenj najhuje prizadela, našli 14 žrtev poplav.

V Srbiji sicer krožijo govorice, da je vodna ujma zahtevala precej več življenj, kot kaže uradna statistika. Vučić je zato na seji vlade pozval ministre, naj se ne odzivajo na zlonamerne govorice in opazke o številu žrtev, obsegu škode in ukrepanju ob poplavah.

Vučić je tudi izrazil pričakovanje, da bo morda v petek moč odpraviti izredne razmere, ki so jih uvedli prejšnji četrtek. Srbsko notranje ministrstvo pa je sporočilo, da so v Srbiji s poplavljenih območij doslej evakuirali 30.873 ljudi, od tega več kot 13.600 iz Obrenovca. Razmere so trenutno najtežje v Obrenovcu, Krupnju, Sremski Rači in Jameni. V Obrenovcu še poteka popolna evakuacija, ki so jo začeli v ponedeljek.

Za pomoč bodo prosili EU

O pomoči EU se bo Vučić pogovarjal tudi s pristojno evropsko komisarko Kristalino Georgievo, ki bo danes na obisku v Beogradu.

Srbija bo zaradi velikega obsega škode ob poplavah zaprosila za pomoč iz solidarnostnega sklada EU. Kot je danes pojasnil Vučić, bo Srbija za sredstva iz tega sklada zaprosila sama neodvisno od Hrvaške in BiH. Za pomoč iz drugih virov v okviru EU pa bo Beograd zaprosil skupaj z Zagrebom in Sarajevom, je dodal srbski premier.

 

Po ocenah srbske vlade so poplave samo na državni infrastrukturi povzročile škodo v višini 0,64 BDP države. V kmetijstvu naj bi škoda presegala 500 milijonov evrov. Vučić je danes pozval prizadete občine, naj pri ocenjevanju škode "nikakor ne poskušajo prevarati lastne države" in prikazujejo večje škode, kot je dejansko nastala.

Deli novico: