V PIRANU LANI OKOLI DVA MILIJONA OD TURISTIČNE TAKSE: Bodo z novim zakonom podvojili prihodek?

Piran

Poslanci so sredi februarja potrdili novi zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki bo med drugim občinam omogočil zvišanje turistične takse. Zgornja meja je določena pri 2,50 evra, a zaenkrat ni jasno, za kakšno povišanje se bodo obalne občine odločile. V piranski občini, ki je lani s turistično takso pobrala prek dva milijona evrov, bi lahko po novem ta znesek skoraj podvojili.

V naši najbolj turistični občini, v Piranu, ocenjujejo, da sprememba po eni strani prinaša dodatno finančno obremenitev turistov, "po drugi strani pa bodo dodatno pridobljena sredstva namenjena razvoju in promociji turizma". A kot dodajajo, je še prezgodaj za ocenjevanje zakona, saj bo vse "odvisno tudi od tega, kako bo zaživel v praksi".

Lani iz naslova turistične takse dobra dva milijona evrov

V piranski občini je doslej taksa znašala 1,265 evra. Po novem predlogu bi bilo zvišanje lahko največ 97-odstotno, poleg tega bodo gostje dodatno plačali še promocijsko takso. "Kolikšno bo zvišanje, zaenkrat še ni znano, saj mora višino turistične takse občina uskladiti z dokumentom, ki ga mora potrditi občinski svet," so nam pojasnili v Turističnem združenju Portorož.

Občine morajo turistično takso v skladu z zakonom namenjati izključno za dejavnosti in storitve, katerih izvajanje na ravni turističnega območja je v javnem interesu. Občina Piran tako sredstva iz naslova turistične takse – ter koncesijske dajatve od posebnih iger na srečo, za katera vsako leto sprejme program porabe, vlaga v "urejanje plaž in obalnega pasu, za kulturno-promocijski program Avditorija Portorož in Zveze kulturnih društev Piran, ki upravlja kulturni center in multimedijski muzej Mediadom Pyrhani v Piranu, za investicije v prometno infrastrukturo in ukrepe za izboljšanje trajnostne mobilnosti", našteva Nina Trampuš iz kabineta župana.

Prav tako s temi sredstvi občina ureja trge, razgledne točke in postavlja urbano opremo, sofinancira delovanje turističnih društev, spomeniško varstvene akcije, zagotavlja brezplačno brezžično internetno povezavo, ureja občinski oljčni nasad Forma viva, občinski solni fond, poskrbi za novoletno okrasitev.

V Izoli zagovarjajo usklajen dvig turistične takse

"Trenutno potekajo pogovori, usklajevanja in analiza stanja, tako za Izolo kot za celotno območje slovenske Istre v povezavi s turistično takso. Prizadevamo si, da bo nova turistična taksa usklajena tudi z ostalimi istrskimi občinami oz. destinacijami," pa so na naše vprašanje odgovorili v izolskem turističnem združenju.

Nekoliko nižja taksa je v območju B, ki obsega območje južno od obvoznice, torej stanovanjske hiše KS Livade in KS Jagodje, ki so južno od državne ceste ter celotno območje KS Korte. Ob počitnikovanju na tem območju turisti plačajo 0,92 evra turistične takse na osebo na dan.

Trenutna določena višina turistične takse v Izoli za t. i. območje A  znaša enako kot v Piranu, 1,265 evra na dan. V Območje A spadajo ulice in stanovanjske hiše v KS Jagodje in KS Livade, ki so severno od obvoznice ter območje KS Staro mesto in KS Haliaetum.

Občine bodo lahko po novem z lastnimi predpisi določile dodatne oprostitve plačila turistične takse za posamezne skupine. Po sprejetem dopolnilu bodo turistično takso v polovični višini poleg otrok in mladine med 7. in 18. letom starosti, ne glede na tip nastanitve, plačevale tudi osebe med 18. in 30. letom starosti, ki bodo prenočevale v nastanitvenih obratih, vključenih v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč.

Po javno dostopnih podatkih se trenutna višina turistične takse v Kopru in Ankaranu ne razlikuje od ostalih dveh obalnih občin.

Tudi v Ankaranu so se izognili konkretnim odgovorom. Povedali so le, podobno kot v Izoli, da poteka usklajevanje med občinami.

Prav tako niso v Kopru napovedali, za kolikšen dvig se bodo odločili, saj "zakon še ni stopil v veljavo". Po objavi v uradnem listu pa imajo občine tri mesece časa, da odloke o turistični taksi uskladijo s spremenjenim zakonom. Kot dodajajo na koprski občini, ki je iz naslova plačila turistične takse lani prejela nekaj več kot 260 tisoč evrov, pa bi lahko z njenim zvišanjem v proračun dobili vsaj še enkrat toliko denarja.

Deli novico:

Xxxx |  02 .03. 2018 ob  09: 13
Izdatek 3 miljone za narkomane,
StrupeniAdi |  28 .02. 2018 ob  22: 40
lp
Dvig tt najbolj odgovarja STO-ju saj si z tem zagotavljajo dobro apanažo.Koliko ostane nepobrane v OP seveda ne zanima nikogar.Mnogi jo sploh ne odvajajo,odadajanje na črno itd.Najbolj enostavno je dvigniti tt,po liniji manjšega odpora.Izpad dohodka v OP z to občinsko strukturo(SD) očitno ne zanima nikogar.Vsi zadovoljni.....
bte |  28 .02. 2018 ob  20: 36
dejte novinarji raje malo napisat o novem napadu z nožem na osebje, ki se je zgodil v petek v ZD Piran
V pričakovanju |  28 .02. 2018 ob  12: 46
Pričakujete rast turizma oz.na enaki ravni lanskega?
Pričakujte komedije na koncu ;)
čarli |  28 .02. 2018 ob  12: 21
pred kakimi tremi leti sem zasledil, da občina Piran od parkirnin pobere okoli 8 miljonov evrov na leto..., in kaj imamo občani od tega denarja , na leto zapravijo okoli 500 jurjev za kak novi rondo in klančino na pločniku, vse ostalo pa je tko kot pač je.. brez veze dalje komentirat, naj si misli vsak svoje ;)
bingobongo |  28 .02. 2018 ob  12: 20
Sklovensko uzakonjena državna kraja državljanov:
-dvig DDV
-trošarine (bencin-alkohol-tobak)
-prispevki
-turistične takse
-prostovoljno zdr zavarovanje
-uporabnine cest
-itd
tjavendan |  28 .02. 2018 ob  11: 58
Še to se nam manjka ja, bo turist plačeval dodatne za takse za kaj? Da Popovič nove palme sadi?
Bolafij |  28 .02. 2018 ob  11: 51
Razen da bodo postavili kake nove klopce bo ostalo šlo.....