V PIRANSKEM ZALIVU VEČ KOT 200 SLOVENSKIH IN HRVAŠKIH POTAPLJAČEV: Iz morja so potegnili tudi gumo, plastenke in jogurtove lončke

Piran

Več kot 200 potapljačev iz Slovenije in Hrvaške je očistilo morje v Piranskem zalivu na površini 50 kvadratnih kilometrov. V okviru ekološke akcije Čiščenje brez meja so odpadke odstranili ob mandračih v Piranu in Savudriji, ob kampu Veli Jože, v Zambratiji in Bašaniji, so sporočili organizatorji.

Poleg čiščenja morskega dna je bil glavni cilj akcije osveščanje ljudi o pomembnosti ohranjanja rastlinskega in živalskega sveta v Jadranskem morju, so sporočili organizatorji. Da bi to dosegli, je treba po njihovem mnenju povezati prebivalce sosednjih držav in vseh generacij.

"Kar 80 odstotkov odpadkov v morju je odvrženih s kopnega, od tega je 80 odstotkov plastike. Ta pa kadarkoli postaja mikroplastika, ki prihaja v prehrambeno verigo živih organizmov v morju pa tudi tistih na kopnem in zato je nujno izobraževati mlade," je povedal državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zaščito okolja in energetike Mario Šiljek. Nenavaden ulov potapljačev je potrdil njegove besede, saj so našli med drugim tudi gumo tovornjaka, gradbene odpadke, plastenke in jogurtove lončke.

K akciji so pritegnili tudi otroke. Pod vodstvom potapljaškega inštruktorja so udeleženci četrte mednarodne otroške potapljaške eko patrole namreč pomagali pri čiščenju morja ob obali v kampu Veli Jože in se naučili graditi boljši odnos do morja v prihodnosti, so sporočili organizatorji iz podjetja Promocija ronjenja. Akcijo je podprla tudi družba Electrolux, ki je del prihodkov od pomladne prodaje svojih sesalnikov namenila za čiščenje Piranskega zaliva.

Soorganizatorji akcije so potapljaški klub HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran, Zagrebački holding ter njegova podružnica Vladimir Nazor.

Akcija Čiščenje brez meja in mednarodna otroška potapljaška eko patrola sta potekali pod častnim pokroviteljstvom predsednikov Hrvaške in Slovenije, Kolinde Grabar-Kitarović in Boruta Pahorja ter pod pokroviteljstvom hrvaških ministrstev za okolje, za družino, hrvaškega sklada za varstvo okolja ter mest Zagreb, Umag in Piran. Projekt poleg tega podpirajo tudi zagrebški Urad za delovanje v nujnih primerih, Izobraževalni zavod za javno zdravje Dr. Andrija Štampar, Društvo slovensko-hrvaškega prijateljstva in Hrvaško društvo Istra iz Pirana.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Miha |  10 .06. 2019 ob  14: 05
Dobro ajde prihaja poletna sezona zato tudi razumem zakaj na tem spletnem portalu so mi zbrisali ze dva komentarja o problematiki odpadkov vsepovsod...
Sem pa z masko lovil sipe ob nasi prelepi obali vcasih preplaval tudi 4 kil in bil v morju vec kot sportni potapljac zato ce zeli kdo realno sliko vem za vsako flaso vina
ZigaZois |  10 .06. 2019 ob  10: 28
-1
Po lastnbi izkušnji:
Potapljači so za čiščenje morja dobrodošli, drugače pa so na plažeh in v Fiesi nezaželeni,
razen v komercialnih potapljaških centrih.