V KOPRU PRVA "EKOLOŠKA TOČKA" V SLOVENIJI: Komunalna infrastruktura kot moderno urbano pohištvo (FOTO)

Koper

Z današnjim dnem je Marjetica Koper postavila novo "Ekološko točko" na lokaciji v parku med Pristaniško ulico in stavbo AJPES-a. Gre za večprekatni revolucionarni zabojnik, ki uporabniku omogoča učinkovito ločevanje kar 13 frakcij odpadkov. Zaradi svojega zunanjega izgleda se zabojnik uvršča v kategorijo urbanega pohištva. Čeprav tako rešitev uporablja več zahodno evropskih prestolnic, je ta v Kopru prva v Sloveniji. "Ekološka točka" je dodatno opremljena z napisi v brajici, kjer so Marjetici pomagali v medobčinskem društvu slepih in slabovidnih.

Projekt "Ekološke točke" je prvenstveno namenjen vsem občankam in občanom, kakor tudi obiskovalcem mesta Koper, saj dodatno poudarja pomen ločenega zbiranja odpadkov.

V koprski občini trenutno sistematično zbirajo ločeno že pet frakcij odpadkov: papir in karton v rdeč zabojnik, biološke odpadke v rjav zabojnik, steklo v zelen zabojnik, mešano komunalno embalažo v rumen zabojnik in preostanek odpadkov v črn zabojnik.

Nova "Ekološka točka" pa ponuja možnost ločenega zbiranja kar 13 vrst odpadkov: zdravila, PVC zamaške, tonerje, odpadno kozmetiko, mobitele in polnilce, neonske žarnice, varčne žarnice, CD in DVD-je, kavne kapsule, baterijske vložke, video kasete ter knjige in revije.

V primeru, da bodo slednje še primerne za nadaljnjo uporabo, jih bodo uporabili v projektu "Knjižnica na plaži" v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja.