V ISTRI REKORDNO: V naši bližini tri top hrvaške destinacije

Istra

V Medulinu je hrvaški minister za turizem Anton Kliman včeraj predstavil rezultate letošnje sezone. Od začetka leta do 5. septembra so pri naših južnih sosedih ustvarili rekordnih 76 milijonov nočitev, osem milijonov več kot lani. Do konca leta jih pričakujejo 80 milijonov. Pri tem so prek 21 milijonov nočitev zabeležili samo v Istri, ki ima tudi tri najboljše destinacije na Hrvaškem.

Hrvaški minister za turizem Anton Kliman in načelnik občine Medulin Goran Buić

“To je rekorda sezona, ko govorimo o številu nočitev in prihodih turistov,” je dejal minister. Medulin ni bil naključno izbran za predstavitev rezultatov, saj se je po številu nočitev uvrstil na četrto mesto najbolj obiskanih destinacij na Hrvaškem, za Rovinjem, Dubrovnikom in Porečem. Kar tri istrske destinacije so torej med najboljšimi. V Medulinu, ki je ena najmanjših občin, so ustvarili 2,3 milijona nočitev ter prek 335 tisoč prihodov turistov.

Medulin

Kliman je izrazil zadovoljstvo, da se napovedi iz začetka leta uresničujejo. Presegli bomo osem milijard evrov prihodkov iz turizma, kar bo gotovo izboljšalo stanje v proračunu in omogočilo izvedbo nalog sedanje in prihodnje vlade.” Pohvalil je boljši odnos države do turizma kot gospodarske panoge, čeprav morajo na področju delovanja ministrstva še veliko storiti. Gre za majhno ministrstvo, a to upravlja s kar petino hrvaškega BDP-ja.

Hrvaška je med letošnjo špico sezone zabeležila 1,3 milijona nočitev, glede na namestitvene kapacitete bi bila lahko številka 1,3 milijona. Velik porast postelj beležijo pri zasebnikih, kjer pa se številke približujejo maskimumu, zato morajo po Klimanovih besedah delati na produktih, ki bodo podaljšali sezono. Pri tem je spomnil, da Istra ustvari tretjino vseh nočitev.

Rovinj

“Istra se je usmerila v kakovostno ponudbo in mislim da je to dobra pot,” je še dejal minister. Nedavno so v Rovinju odprli hotel Amarin, skupina Maistra gradi še en hotel, nove investicije napovedujejo v Valamaru, Rapcu. Vse to bo gotovo vplivalo na povečanje kapacitet.

Deli novico:

jutranjazarja |  08 .09. 2016 ob  06: 54
No mi imamo pa tranzit in smo do vrh glave v kolonah in smogu. ceste že dodobra propadajo( vsaj čez Strunjan ) flikajo jih pa tako, da nisi siguren če se voziš po slabšem makadamu.
xD |  08 .09. 2016 ob  05: 29
Juri... malo za hec;) kaj ni, da so ta problem kolon rešili z predorom Markovec in sedaj bojo še bolj s tem, ko naj bi "ukinili vinjeto skozi predor Markovec"
Obala  |  07 .09. 2016 ob  21: 58
Bravo sosedi mi pa furamo nov turizem. ....Mercator turizem :(
Jurij |  07 .09. 2016 ob  15: 17
mi od vsega tega nimamo nič- samo kolone celo poletje.Kaj ko bi zaprli mejna prehoda Sečovlje in Dragonja in vse turiste preusmerili v Istro preko kozine?