V HRVAŠKI ISTRI PREJELI VEČ KOT 200 KLICEV NA POMOČ: Nekateri deli polotoka so še vedno brez elektrike (FOTO, VIDEO)

Istra

Včerajšnje divjanje južnega vetra je povzročilo vrsto preglavic tudi pri sosedih. V hrvaški Istri so med 13. in 23. uro prejeli kar 200 klicev občanov zaradi težav, povezanih z vremenom. V Novigradu in Poreču je močan veter trgal kovinske dele z zgradb, v Labinu in Kršanu je poplavljalo kletne prostore. Prebivalci hrvaške Istre so ponekod ostali tudi brez električne energije. Brez slednje so še vedno v določenih delih Pazina, Pulja, Poreča in Buj.

 

Močan veter je podiral drevesa in na ceste nametal vejevje, prod, kamenje ter plastično signalizacijo. Zaradi vode na pločniku je bila zaprta cesta na Antenalu, zaradi padlega drevesa pa cesta med Višnjanom in Tićanom.

Gasilci so v hrvaški Istri zabeležili več kot 90 intervencij zaradi odstranjevanja podrtih dreves, vejevja in kamenja s cest ter črpanja vode iz kletnih prostorov in sanacije poškodovanih stavb. V vremenski ujmi ni bil nihče poškodovan.

Veter je odvezal nekatera plovila, intervencijske službe pa so prejele zahtevo za pomoč dvema surferjema na področju Umaga.

Preglavice je neurje povzročalo tudi drugod po državi. V Šibeniku je veter izruval več deset dreves, ki so poškodovala nekaj avtomobilov. Gasilci so večkrat posredovali zaradi požarov, ki so jih povzročile iskre z daljnovodov, je danes poročala hrvaška televizija (HTV).

Podobne težave z izruvanimi drevesi in iskrami z daljnovodov so imeli tudi v Dubrovniku. Nekatere državne ceste v okolici Dubrovnika so zasuli plazovi zemlje, voda v mestnem vodovodu pa ni pitna, je poročal novičarski portal dulist.hr.

Razburkano morje je prekinilo številne ladijske povezave ob hrvaški obali, veter ovira tudi promet na cestah ob obali.

Zadrska policija je danes sporočila, da so na otočku Kozjak blizu Lošinja našli nepoškodovanega 54-letnika z otoka Silba, ki so ga pogrešali od ponedeljka zvečer, ko se je odpravil pregledat svoja plovila, je poročal hrvaški radi

 

Deli novico: