V Ankaranu danes prva seja občinskega sveta

Ankaran

Lokalne volitve so na novo razporedile razmerja moči med strankami in listami v občinah. V teh dneh se že sestajajo novoizvoljeni občinski sveti. Danes se bo sestal tudi občinski svet Občine Ankaran, ki bo prvič dobila svoje organe. Medtem pa v Postojni še čakajo na razplet županskih volitev.

V Ankaranu bo občinski svet, ki skupaj s predstavnikom narodnosti šteje 13 članov, pozno popoldne na ustanovni seji že potrjeval mandate novoizvoljenim članom sveta, sprejeli naj bi tudi ugotovitveni sklep o izvolitvi župana.

Na to mesto so volivke in volivci izvolili Gregorja Strmčnika, ki je vodil pobudo za ustanovitev ankaranske občine in bil v zadnjem obdobju tudi predsednik tamkajšnje krajevne skupnosti. Kot je že pojasnil, bo občina začela delovati z novim proračunskim letom, 1. januarja 2015. Med prvimi nalogami po konstituiranju občine pa bo delitvena bilanca s Koprom.

V Postojni je odločal en glas

V Postojni pa je politični novinec Igor Marentič dobil le glas več od dosedanjega župana Jerneja Verbiča, kar bi sicer zadostovalo za zmago, a so glede na tesen izid v listi Skupaj-Poper, ki je za županskega kandidata predlagala Verbiča, na občinsko volilno komisijo podali ugovor zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih organov.

O tem, ali je zahteva upravičena, bo danes odločala občinska volilna komisija. Njena predsednica Mateja Geržina pa je v torek pojasnila, da se s takšnim primerom soočajo prvič, zato se bodo posvetovali s predstavniki Državne volilne komisije.

Prvič se bo danes sešel tudi nov občinski svet v Mestni občini Slovenj Gradec.

Deli novico:

GGM |  23 .10. 2014 ob  08: 51
se okoli hvali kako je bogat, koliko nepremičnin ima, da dela na Komunali in je šel v kadidaturo smao zaradi hobija.
Sedaj pa se NE more odpovedati sejnini v Ankaranu. Ja, kandidatura samo z namenom da si polni žepe. Isto velja za AJN in SZV.
@joža |  22 .10. 2014 ob  23: 57
sem slišal da šantić je volil za strmčnika!
Koprčan |  22 .10. 2014 ob  23: 52
Pa kaj volilna kampanija še kar traja? Joža si misliš kak izplen bi imela SVZ IN AJN ter Popovič če bi igrali vsaj malo pošteno!??? Vidim da se Popotovi pristaši nikakor ne morejo sprijaznit da so zgubili Aankaran, Piran in na naslednjih volitvah upam da tudi Koper!
@Joža |  22 .10. 2014 ob  20: 15
pozabil si omeniti trojico Krznar-Gržina -Krznar . Zavarovalni posli preko družinskega podjetja.
Senad |  22 .10. 2014 ob  16: 47
@Riko
Politika nije bila nikada za nas. Se dobimo pod mostom v Semedeli. Prinesi Bepota s sabo.
Jernej |  22 .10. 2014 ob  16: 33
@Riko, po tvoji obveščenosti se vidi tudi tvoja poštenost. Končno ne rabimo KPK.
Joža |  22 .10. 2014 ob  16: 27
@Riko
Strmčnik je dobil 68% glasov, kar je za enega kandidata zelo veliko glede na slovensko povprečje.

Kako je Mišić dobil glasove pa najbrž ne veste vsi.
Danes je v Primorskih novicah pisalo, kako je dobival glasove Jeretić in lahko povlečeš analogijo, ker gre za isto stranko in iste metode dela.
Še nekaj detajlov o volitvah v Ankaranu:
- pred volitvami se je v Ankaran priselilo kar nekaj novih ljudi - številka se vrti okrog 50 (med njimi so Šantić, Cep, Bolčić, Vežnaver,...)
- delavci Grafista in ostalih firm (Komunala, JSS, MOK, Rižanski vodovod), ki so povezane z MOK so morali obkrožiti AJN oz. SZV. Nekateri med njimi so morali poslati tudi MMS glasovnice v volilni štab AJN oz. SZV
- na dan volitev je prišlo na volišče ogromno število Bolgarov in Romunov, ki so tukaj začasno prijavljeni in imajo volilno pravico. Seveda so volili SZV oz. AJN. Kaj so dobili v zameno za to, naj poizvejo organi pregona.
- na dan volitev se je v imenik ita. narodne skupnosti vpisalo 15 novih pripadnikov ITA. narodne skupnosti (Zoran Pavić, Černjavič)
- večina kandidatov za svetnike liste SZV in AJN je zaposleno na javnih zavodih MOK oz. delajo za MOK ali Popovića direktno (Mišić, Kavre, Zvijerac, Muženič, Cergol, ...)
- obsežna volilna kampanija (po sredstvih sigurno preobsežna) - naj organi pregona ugotovijo za koliko
- zloraba Komunale in s tem javnih sredstev za volilno kampanijo
- zloraba časopisa MOK za blatenje Strmčnika
- Mišić kot kandidat se je v Ankaranu prijavil konec avgusta

Povzetek:
Kljub vsem zgoraj resničnim navedbam je SZV in AJN uspelo vsega skupaj napraskati 4 mandate v občinskem svetu.
Dejanski rezultat brez zgoraj navedenih malverzacij bi bil najbrž dosti bolj v prid Strmčniku. Najbrž 80% in 11 svetnikov od 13 možnih.
Realno |  22 .10. 2014 ob  15: 57
Popović je v 12-let trajajoči kampanji,prejel borih 52,77 % (z vsem porabljenim davkoplačevalskim denarjem VSEH občanov MOK za njegovo promocijo), Strmčnik pa 67,99 % (s tem da ni porabil NIČ davkoplačevalskega denarja), s tem da Popović nima večine v občinskem svetu, Strmčnik pa jo ima. Pa srečno Koprčani!
In končno lahko napišem: vse najboljše vam želim Ankarančani!
Riko |  22 .10. 2014 ob  15: 41
-5
@fiko, imaš prav, če je Strmčnik prejel malo več kot 60% glasov je Mišič za 1 mesec kampanje dobil več kot 30% je znak da Strmčnik ni dobil tako veliko večino za 7 let kampanje.
fiko |  22 .10. 2014 ob  14: 50
@obsedenost, pa saj zdaj je GGM vaš in bo na sejah pa ga vprašajte kje so komunalni delavci. Nobeden vam ni rekel da morate voliti tega ali onega očitno ga je pa nekaj ankarančanov le volilo če je postal svetnik. Torej ga imate in ga vprašajte!!!
Upam |  22 .10. 2014 ob  14: 48
samo, da ne bo šofer za ANKARANAČANA ANKARANAČANA Mišića na račun občine in denarja davkoplačevalcev.
Koperčan |  22 .10. 2014 ob  14: 38
@kopercan, to pa je lepo da priznaš da je župan (MOK) vzel denar! Hvala! Upam da boš tako tudi povedal na sodišču!
@obsedenost, no vsi koperčani pa res nismo kot župan MOK, za tiste ki so ga volili pa verjetno res drži. Glede na volilni rezultat pa nas vseh koprčanov le ne moreš metat v isti koš. Sem koprčan ma mene in ostale ki niso volili aktualnega župana pa res ne moreš dat v isti koš kot koprcana ki se mu zdi normalno da je župan vzel denar. Smo Koperčani in kopercani! Razlika je očitna!!!
1