UMRL VILIJEM ČERNO: Ob njegovi osemdesetletnici bi morala biti v ponedeljek v Vidmu slovesnost

Trst

V rojstnem Bardu je danes umrl beneški kulturni in politični delavec Viljem Černo, ki bi v ponedeljek slavil 80 let, poroča Primorski dnevnik na svojih spletnih straneh. Ob njegovi osemdesetletnici bi morala biti v ponedeljek v Vidmu slovesnost, ki naj bi se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Černo je kot učitelj služboval po več krajih v Beneški Sloveniji in si prizadeval za uveljavitev slovenščine v šoli in javnosti ter za rast slovenskih kulturnih organizacij. Leta 1998 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije, izdal je tudi pesniško zbirko, piše v spletni enciklopediji Wkipedia.

Černo je pred petdesetimi leti dal pobudo za ustanovitev Centra za kulturne raziskave in po njegovi zaslugi so v Bardu začeli zbirati predmete iz domačega kmečkega življenja ter jih tako rešili pred uničujočo močjo potresa. Nastal je etnografski muzej, ki je danes pričevanje preteklosti, a tudi vse bolj atraktivna turistična točka v visoki Terski dolini, piše Primorski dnevnik.

Stranka Slovenska skupnost je sporočila, da se bodo Černa spominjali kot vsestransko aktivnega družbeno-političnega delavca, vzgojitelja, kulturnega ustvarjalca in doslednega borca za pravice Slovencev na Videmskem.

Deli novico:

WTF |  22 .07. 2017 ob  18: 29
nikoli slišal ničesar o njem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...