TRŽAČANI OGORČENI: V prestižni palači nameravajo odpreti supermarket!

Trst

Tržačani so odločno proti vselitvi supermarketa Despar v palačo Pitteri na Velikem trgu. "Kot bi k večerni obleki obula športne copate," je slikovito primerjavo izrazila ena izmed tamkajšnjih prebivalk. Nasprotnikov odločitve umestitve supermarketa v prestižno palačo je sicer še mnogo več.

Nad novico je nemalo Tržačanov ogorčenih. Kot pravijo, "bi na to lokacijo bolj sodila, denimo, trgovina z modnimi oblačili kot z živilskimi izdelki," piše Il Piccolo. Med predlogi, ki jih je med vprašanimi nabral časnik, se pojavljajo še odprtje galerije ali muzeja, luksuzne trgovine, slaščičarne ali trgovine s spominki. Enotni so si, da supermarket ne sodi v tako prestižno okolje in bi ga popolnoma uničil.

Časnik je med svojimi bralci v minulih dneh opravil spletno anketo na to temo. V manj kot 48 urah je glasovalo 6500 bralcev. Kar 86 odstotkov se jih je opredelilo proti odprtju supermarketa v palači Pitteri, 12 odstotkov jih je bilo za, dva odstotka pa nista imela izoblikovanega mnenja.

Novica je med Tržačani vzbudila naval ironije. V teh dneh družbena omrežja preplavljajo fotomontaže in ironične objave na to temo. Uporabniki Facebooka so objavili od fotografij z vozički sredi Velikega trga do ideje, da bi Mestno hišo spremenili v casino. Tisti bolj pesniško nadarjeni so se lotili celo spreminjanja znanih italijanskih pesmi na to temo.

V poplavi kritik pa je moč najti tudi besede podpore napovedani spremembi aktivnosti v palači Pitteri. Eni izmed Tržačank se sicer izbira lokacije za odprtje supermarketa ne zdi najprimernejša, a kot pravi, "je supermarket na tem območju nujno potreben. Poleg tega je na trgu že prisotna trgovina telekomunikacijskega operaterja – pravila morajo biti za vse enaka, ali ne sme tu biti nihče ali pa so lahko vsi."

Desparov supermarket v Benetkah

Kljub nasprotovanju in zgražanju Tržačanov pa je odprtje supermarketa očitno zapečaten posel. Najemniška pogodba je že podpisana, podjetje Despar pa bo v palači zamenjalo svoji predhodnici, kavarno Audace in Sting 4 Continenti. Supermarket nameravajo odpreti oktobra, ravno v času Barcolane – eden izmed njenih glavnih sponzorjev je ravno Despar.

Spomeniško varstvo je sicer družbi postavilo nekaj omejitev, ki se nanašajo na opremo, barvo in zunanje napise. A ima Despar z upoštevanjem omejitev že izkušnje, saj je podoben supermarket že odprl na prestižni lokaciji v Benetkah. In ravno po beneškem naj bi se zgledoval tudi tržaški supermarket, ki naj bi bil, po pisanju Il Piccola, višjega razreda, ponujal naj bi le izbrane in kvalitetne izdelke.

Deli novico:

Isolano |  28 .05. 2018 ob  19: 37
V izoli bi lahko v delamarisu odprli bi jim kolenc zrihtal.
IBRO |  28 .05. 2018 ob  16: 32
V slowenistanu bi to mirno prošlo, edino nonići bi nadzirali čez ograjo kako napredujejo dela.