TRST IN ANKARAN NA ISTI STRANI: Proti plinovodu v Tržaškem zalivu in plinskem terminalu v Žavljah

Trst

Po deželi Furlaniji - Julijski krajini in občini Milje se je tudi tržaška občina pridružila nasprotovanju umestitvi plinovoda v Tržaškem zalivu. Konec novembra se je namreč prek deželnega upravnega sodišča Lacija pritožila na odločbo italijanskega ministrstva o okoljevarstvenem soglasju za omenjeni plinovod, je v torek poročal časnik Il Piccolo.

Pritožba tržaške občine se nanaša na projekt plinovoda Trst–Gradež, ki bi se navezal na plinski terminal v Žavljah. Okoljsko skladnost projekta je pristojno italijansko ministrstvo za okolje sicer potrdilo pod pogojem, da se pri izvedbi upošteva vrsto omejitev, je navedel tržaški časnik.

Ministrstvo je pri postopku potrjevanja projektov, ki sta medsebojno odvisna, sicer ločil ter ločil postopek za uplinjevalnik in tistega za plinovod. Tržaška občina se v svoji pritožbi sklicuje tako na "očitno nelegitimnost" razdvojitve obeh postopkov, ki predstavljata projektno celoto, svoje negativno mnenje pa je med drugim utemeljila na varnosti prebivalstva, negativnem vplivu na turizem in ribolov, oviranje pomorskega prometa in spornost dela trase predvidenega plinovoda.

Po stopinjah ankaranske občine

Na slovenski strani se je medtem že zganila tudi ankaranska občina, ki je 26. oktobra na upravno sodišče dežele Lacij v Rimu vložila tožbo zoper italijansko ministrstvo za varstvo okolja in morja ter ministrstvo za kulturo in turizem, ki sta izdali okoljevarstveno soglasje za omenjeni plinovod.

Deli novico:

Joža |  04 .01. 2018 ob  09: 40
Morda pa je Novo leto le prineslo spremembe na Regionalu, da ne obrnejo vsake novice glede Ankarana v negativo.
bravo |  04 .01. 2018 ob  08: 32
Sedaj zelimo slisati se mnenje nasega "NAJ" župana.Kaj bo njegov PR spisal-prosimo,da se o tem jasno in glasno oglasi ,kot se je za hrup iz Luke!!!!!
xxl |  04 .01. 2018 ob  08: 31
Kje pa je naša država? kljukci, so obljubili, da bodo posredovali ko bo pravi trenutek, seveda pa (po pričakovanjih) sedaj z njihove strani ni glasu...