NA POPRAVILU: Triglav se pripravlja na mednarodno operacijo v Sredozemlju

Ankaran

Večnamenska ladja Triglav 11 in hitra patruljna ladja Ankaran 21 sta te dni v suhem doku tržaškega pristanišča na rednem vzdrževanju, ki bo trajalo najpozneje do konca meseca. Medtem pa so v Ankaranu že postrojili enoto, ki se pripravlja na odhod v mednarodno operacijo EU v južnem delu osrednjega Sredozemlja, kjer bo sodelovala prav s Triglavom.

Na Triglavu in Ankaranu od 22. julija opravljajo obsežnejša obdobna vzdrževalna dela na posameznih sklopih, kot so čiščenje in barvanje trupov, zamenjava anod galvanske zaščite, druga dela na trupih, vzdrževalna dela na drugih sklopih ladij ter redno in investicijsko vzdrževanje navigacijskih sistemov. Dela, za katera ni nujno, da sta ladji v doku, bodo po vrnitvi ladij opravili na matičnih privezih v koprskem pristanišču, so sporočili iz Slovenske vojske (SV).

Najbližji razpoložljivi suhi dok v Trstu

Dela potekajo skladno s pogodbo o vzdrževanju ladij in vanje vgrajenih sistemov. Razlog za izbiro Trsta je predvsem v tem, da gre za najbližji razpoložljivi suhi dok, ki je ustrezen za vzdrževanje plovil takšnih gabaritov. Suhi dok poleg tega omogoča, da se hkrati izvajajo vzdrževanja na obeh ladjah, kar je s finančnega vidika racionalneje.

Na ladjah so ves čas prisotni pripadniki 430. mornariškega diviziona SV, ki v delovnem času opravljajo vzdrževalna dela, zunaj njega pa zagotavljajo varovanje ladje.

Že v petek pa je bil v Vojašnici slovenski pomorščaki v Ankaranu postroj enote, ki se pripravlja na odhod v mednarodno operacijo Evropske unije EUNAVFOR MED. Vlada je namreč 6. julija sprejela sklep o sodelovanju v operaciji, ministrstvo za obrambo pa je nato 10. julija in 6. avgusta izdalo odredbo o oblikovanju slovenskega kontingenta in SV naložilo njegovo pripravo za sodelovanje v omenjeni operaciji. Glavno vodilo slovenskega vojaškega prispevka v operaciji je humanitarni vidik.

Deli novico:

TRA |  10 .08. 2015 ob  09: 01
kapetan mujo bo vozil(bojnog broda)
Upajmo... |  09 .08. 2015 ob  17: 41
... da tokrat rešijo koga,da ne gredo samo na izlet kot zadnjič!