Svetovni dan Zemlje letos izpostavlja pomen zelenih mest

Svet

Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, letos izpostavlja pomen zelenih mest. Kampanjo s tem naslovom vodi organizacija Mreža dneva Zemlje. Mesta morajo namreč postati bolj trajnostna, in sicer s tremi ključnimi elementi - z zgradbami, energijo in prometom. S številnimi prireditvami bomo ta dan zaznamovali tudi po Sloveniji.

Mreža dneva Zemlje je s kampanjo Zelena mesta začela lani jeseni, in sicer z namenom, da bi pomagala mestom po svetu postati bolj trajnostna in da bi zmanjšala njihov ogljični odtis. S tremi ključnimi elementi - zgradbami, energijo in prometom (trajnostno mobilnostjo) - želi kampanja pomagati pospešiti prehod mest v čistejšo, bolj zdravo in gospodarsko uspešnejšo prihodnost z izboljšavami v učinkovitosti in investicijami v obnovljive tehnologije.

Večina sveta energijo trenutno pridobiva iz zastarelih energetskih sistemov, ki so neučinkoviti, so pa tudi veliki onesnaževalci. Da bi mesta postala bolj trajnostna, je treba preoblikovati trenutni sistem, spodbuditi prehod k energetski učinkovitosti in obnovljivim virom energije ter izvesti trajnostne rešitve, primerne času, v katerem živimo.

Zgradbe so vir skorajda tretjine vseh toplogrednih izpustov na svetu. Z večjo učinkovitostjo in izboljšanimi načrti zgradb lahko te izpuste močno zmanjšamo.

Promet je povsod po svetu najhitreje rastoči vir izpustov toplogrednih plinov. Za zmanjšanje izpustov in smoga je treba zvišati standarde, povečati možnosti trajnostne mobilnosti - javnega prevoza, vlagati v alternativne načine prevoza ter izboljšati peš cone in kolesarske poti po mestih.

Obeleževanju dneva Zemlje se bo s številnimi dogodki danes pridružila tudi Slovenija.

Deli novico:

xy |  22 .04. 2014 ob  08: 29
ja zelena mesta, v Kopru pa samo betoniramo