STAVKA V ISTRI: Delo v največji hrvaški ladjedelniški skupini bo danes zastalo

Istra

Delo v največji hrvaški ladjedelniški skupini Uljanik bo danes zastalo. Zaposleni namreč še niso dobili julijskih plač, sindikat in vodstvo podjetja pa včeraj o tem nista dosegla dogovora. Tako bo približno 4500 zaposlenih danes ob 7. uri začelo stavkati na svojih delovnih mestih v Pulju in na Reki. Stavkali bodo do izplačila plač.

Predsednica sindikata Istre, Kvarnerja in Dalmacije Marina Cvitić je potrdila, da bodo danes začeli "splošno stavko" v skupini Uljanik, katere je del tudi reška ladjedelnica 3. maj, poročajo hrvaški mediji. V puljski ladjedelnici je zaposlenih približno 2800 delavcev, v reškem 3. maju pa še približno 1700 ljudi.

Sindikati sicer zahtevajo tudi odstop celotne uprave Uljanika, ker menijo, da so vodilni ljudje ladjedelnice najbolj odgovorni za slabo stanje v družbi. Cvitićeva je dodala, da delavci nimajo več zaupanja v upravo in da so ogorčeni, ker ne dobijo informacij o resničnem stanju v družbi. Sindikati so tudi od hrvaške vlade zahtevali odgovor, ali je v državnem interesu, da bi obdržali ladjedelništvo kot strateško industrijo. 

Uljanik je že nekaj časa v krizi

V ladjedelnici nimajo denarja niti za proizvodne materiale, ki bi omogočali nadaljevanje izgradnje že dogovorjenih plovil. Kriza v Uljaniku se bo lahko prelila tudi na državno blagajno, ker je hrvaška vlada jamčila za milijonska posojila ladjedelnici.

Na Hrvaškem pričakujejo tudi odgovor Evropske komisije na načrt prestrukturiranja družbe, ki ga je uprava Uljanika prejšnji mesec poslala v Bruselj. Načrt sanacije predvideva vlogo države in strateškega partnerja, ki naj bi zagotovili stabilizacijo poslovanja. Za že sklenjena ambiciozna naročila 17 ladij pa nujno potrebujejo 580 milijonov evrov.

Krizo v Uljaniku mnogi na Hrvaškem primerjajo s tisto v družbi Agrokor.

Deli novico:

jurij |  22 .08. 2018 ob  08: 39
@ Koprcan, res sem videl nekaj trajektov ,ki so hodile po pokrtiem placu in h kitajcem.
Koprcan |  22 .08. 2018 ob  07: 40
-4
Ladje hodijo v trstu ker so cene dosti nizje...dejansko na vse. Jaz ne vem kaj se gredo ti hrvati.