SLOVENSKA MANJŠINA V ITALIJI KRITIČNA: Kaj pa je z določili zaščitnega zakona?

Trst

Slovenska narodna skupnost v Italiji je kritična tudi do zadnjega osnutka volilnega zakona. Za STA so v stranki Slovenska skupnost (SSk) poudarili, da tudi ta ne vsebuje nobenega določila za zastopstvo slovenske manjšine v italijanskem parlamentu, kot ga predvideva zaščitni zakon iz leta 2001.

Kot so še ocenili, je zadnja različica osnutka zakona, za katerim stoji poslanec Demokratske stranke Emanuele Fiano, še slabša, saj predvideva zmanjšanje skupnega števila okrožij, ki bodo zaradi tega posledično večja. To pa bo še dodatno otežilo možnosti uspešnega nastopanja na volitvah za slovensko manjšino.

SSk, politična stranka Slovencev v deželi Furlaniji-Julijski krajini (FJk), je sicer pripravila amandmaje k osnutku zakona, a jih je komisija za ustavna vprašanja zavrnila.

Politični tajnik SSk Igor Gabrovec je v ponedeljkovem sporočilu za javnost zaradi tega izrazil začudenje in razočaranje, saj so predlogi SSk stremeli k ponovitvi volilnega modela, ki denimo v volilnem zakonu za deželne volitve v FJk za Slovence omogoča samostojne nastope list, ki so izraz narodnih skupnosti.

"Brez tega ostaja morebitna izvolitev Slovencev v rimskem parlamentu v izključni domeni tajništev italijanskih strank," je zapisal. Kot dodaja, bo potrebno "odkrito politično soočenje" z vodstvom Demokratske stranke, s katero jih na deželni ravni druži politično-upravni sporazum iz leta 2013. "V njem je bilo med drugim zapisano, da bo DS pri snovanju novih volilnih pravil soudeležila tudi Slovensko skupnost, kar se ni zgodilo," je še poudaril Gabrovec.

Spodnji dom italijanskega parlamenta je v torek začel razpravo o volilni reformi. Sprejetje volilnega zakona, ki bo verjetno julija, bo po pričakovanih odprlo pot za predčasne parlamentarne volitve. Te bi po poročanju italijanskih medijev lahko potekale 24. septembra. Osnutek zadnjega volilnega zakona poleg Demokratske stranke podpirajo tudi vse ostale večje italijanske stranke - Naprej Italija, Severna liga in Gibanje pet zvezd.

Deli novico:

DOBRI SOSED |  05 .07. 2017 ob  17: 13
Tudi Slovenci ne rabijo laha v parlamentu.
bumbar |  08 .06. 2017 ob  08: 21
Ma kaj tej slovenci u italiji jaz bi mansine ukinu naj majo neko skupnost in to je to drugace ce pa jim je tolko do slovenije in da so slovenci naj se kar vrnejo u slovenijo
I nominati |  07 .06. 2017 ob  07: 40
Italija snuje nov volilni zakon, kjer stranke pod 5% nimajo vstopa v parlament.
Enak problem ima avstrijska manjšina , ki je bistveno večja od slovenske in ne bo imela možnosti vstopa v parlament.
Manjšine so za italijansko politično kuhinjo zadnji problem.
Oni sedaj bijejo boj za oblast treh največjih strank.