Slovenija bo zdravila in medicinsko opremo nabavljala skupaj s Hrvaško in Srbijo

Slovenija

Slovenski, hrvaški in srbski minister za zdravje so dosegli dogovor, da bodo države v prihodnje skupaj nastopale na razpisih za nakup zdravil in medicinske opreme. Z nakupom večjih količin blaga bi znižali cene in se izognili posrednikom kot viru korupcije, je za srbski časnik Danas dejal srbski minister Zlatibor Lončar.

Lončar, ki se je v sredo udeležil regionalnega foruma o sladkorni bolezni v Zagrebu, je za današnjo izdajo časnika pojasnil, da so se ministri za uskladitev sistemov zdravstvenega varstva dogovorili iz več razlogov.

Skupaj bi nastopali na razpisih

Med njimi je izpostavil skupen nastop na razpisih za nakup zdravil in medicinske opreme. Z nakupom večjih količin blaga bi dosegli ugodnejše cene, povečali trg in precej prihranili, kar ustreza vsem trem državam, je dejal. Napovedal je še, da bo kmalu stekel pilotni projekt nabave zdravil, ki bo pokazal, koliko bi države na ta način prihranile.

Poleg skupnega nastopa na razpisih, ki bodo po besedah srbskega ministra zelo pregledni, so se dogovorili tudi za uskladitev več programov, med drugim glede presaditve organov. Ob tem je Lončar napovedal oblikovanje delovnih skupin za več področij.

Deli novico:

popaj |  24 .10. 2014 ob  12: 11
Fajn, tako bodo lahko poenotili podkupnine, sigurno se bo kaj prišparalo...
Človek |  23 .10. 2014 ob  12: 27
bi se moral vsak dan znova zamisliti, zakaj je bilo sploh treba uničiti SFRJ, ko pa je več kot očitno, da nam je šlo skupaj boljše...kdo je imel od tega korist?

Mislim, da bodo Srbi in Hrvati Slovence hitro izločili iz tega eksperimenta, ker Slovenec brez provizije in "priboljška" ne more funkcionirati, zato se jim je tako mudilo iz SFRJ, ker v njej niso mogli krasti tako kot so lahko v zadnjih 20 letih.
ajej |  23 .10. 2014 ob  09: 16
zdaj bo šele pljačka.