SESTANEK V TRSTU: Bodo otroci lahko spet obiskovali pouk slovenščine?

Trst

V Trstu bo danes popoldan zasedanje deželne posvetovalne komisije za slovensko jezikovno manjšino. Po zanesljivih informacijah naj bi komisija zelo verjetno odobrila nadaljevanje financiranja slovenščine v vrtcih in šolah Kanalske doline. Gre za okoli 16.000 evrov sredstev letno, pri katerih se je zapletlo ob začetku šolskega leta.

V Kanalski dolini je okoli 250 otrok v vrtcih in osnovnih šolah v novem šolskem letu ostalo brez pouka slovenščine, ker dežela Furlanija - Julijska krajina ni dodelila finančnih sredstev za pouk slovenščine v preteklem šolskem letu na šolah v Ukvah, Žabnicah in Trbižu.

Po poročanju časnika Delo je bilo lani k pouku slovenščine vpisanih 289 otrok.

Predsednik ene od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji, Sveta slovenskih organizacij (SSO), Walter Bandelj je za STA dejal, da je veliki krivec za nastale zaplete prav dežela Furlanija - Julijska krajina.

V uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so pred zasedanjem komisije za STA potrdili, da urad skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport zelo podrobno spremljata in podpirata vse napore slovenske avtohtone manjšine v Italiji pri vzpostavljanju in vzdrževanju sistemskega pristopa k učenju slovenščine. Dodali so, da Slovenija ne more posegati z ad-hoc akcijami, kadarkoli pride do operativnih zastojev pri financiranju ali izvajanju teh programov.

Kanalska dolina leži na italijanski strani tromeje med Italijo, Avstrijo in Slovenijo, v kateri živi približno 9000 prebivalcev. V letu 1976 so v Kanalski dolini dobili tečaj slovenskega knjižnega jezika in slovenskega glasbenega pouka. Leta 1997 je vrata odprlo tudi Slovensko kulturno središče Planika.

V dolini danes živijo večinoma Italijani, poleg njih tudi Furlani ter po nekaterih podatkih 20 odstotkov Slovencev ter nemško govorečih prebivalcev.

Deli novico:

Proti Slovencem v Italiji |  20 .09. 2017 ob  21: 20
-1
Slovenci v Italiji škodijo državi in jih ne moremo podpirati.
Zapustimo Italijo |  20 .09. 2017 ob  20: 43
-1
Pustimo Italijo za Italijane in se nehajmo vmešavati v tuje države.