SAVUDRIJSKI RIBIČI IMAJO ZAGOTOVILO: Zelena luč za lov do sredine Piranskega zaliva

Istra

Savudrijski ribiči so na današnjem srečanju s predstavniki hrvaške vlade na ministrstvu za kmetijstvo v Zagrebu dobili zagotovila, da bodo hrvaške inštitucije zaščitile njihove dosedanje pravice ribolova v Piranskem zalivu, je po srečanju novinarjem povedal predsednik ribiškega ceha Istrske županije Robert Momić.

Momić je pojasnil, da so ribiči dobili absolutno podporo hrvaške vlade, da lahko opravljajo svoje delo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot je bilo tudi pred slovensko implementacijo arbitražne sodbe. Kot je dodal, je samo s pogovori s slovensko stranjo možno priti do mirne rešitve spora.

Na vprašanje, kako bodo ravnali, če bodo iz Slovenije dobili kazni zaradi ribarjenja, je odgovoril, da ne more odgovarjati na hipotetična vprašanja o nečem, kar se ni zgodilo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dveh tednih nadaljevali pogovore s predstavniki hrvaške vlade, sestali pa naj bi se v Savudriji.

Združenje hrvaških ribičev: imamo zagotovilo vlade

"Od danes zvečer bomo ribiči mirno spali," je novinarjem dejal Daniele Kolec iz združenja hrvaških ribičev Mare Croaticum. Pojasnil je, da ribiči lahko opravljajo svoje običajno delo še naprej in se jim ni treba ničesar bati, ker za njimi stoji hrvaška država.

Kolec ni želel govoriti o podrobnostih današnjega srečanja, je pa povedal, da so predstavniki vlade ribičem zagotovili, da ne bodo imeli nobenih težav ter da bodo lahko še naprej lovili v Piranskem zalivu v spremstvu hrvaške policije.

Na napoved hrvaških veteranov, da bodo z ladjami zagotovili, da bo meja ostala sredi Piranskega zaliva, je odgovoril, da si želijo na miren način rešiti spor. Savudrijski ribič Danilo Latin je dodal, da njihov ribolov nikoli ni bil pogojen s političnimi razlogi, temveč izrecno z eksistencialnimi potrebami.

Hrvaška stališč ne bo spremenila "niti za milimeter"

Povedal je, da je hrvaška vlada trdno obljubila, da ribiči ne bodo trpeli posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni. Poudaril je, da se ribiči po današnjih pogovorih ne bojijo več slovenskih kazni, ter napovedal, da bo s svojimi kolegi in v spremstvu hrvaške policije ribe lovil, kot jih je doslej.

Na hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo so po srečanju objavili sporočilo za javnost, v katerem so navedli izjave ministra Tomislava Tolušića, ki je udeležencem ponovil, da arbitražna odločitev ni zavezujoča za Hrvaško in je ne bodo uveljavili, kar vključuje tudi mejo na morju. Kot so dodali, je Tolušić izjavil, da hrvaška meja ostaja nespremenjena, medtem ko se hrvaška stališča ne bodo spremenila "niti za milimeter".

"Hrvaški ribiči imajo pravico loviti ribe na istem območju kot v letih doslej. Svoje delo bodo še naprej opravljali v miru, noben ribič ne bo utrpel gmotne škode. Naši ribiči bodo zaščiteni in imajo absolutno podporo hrvaške vlade - 300-odstotno smo z vami," je povedal Tolušić.

Hrvaški kmetijski minister je še dejal, da "spor ni od včeraj, prav tako pa ni možno, da bi ga rešili jutri". Dodal je, da ni nobenih incidentov ob meji s Slovenijo, prav tako v preteklem mesecu v Piranskem zalivu ni bil kaznovan noben ribič.

Ribiči so za Hrvaško jamstvo suverenosti

Povedal je, da bo Hrvaška zaščitila svoje ribiče v Savudriji, ker so "jamstvo suverenosti". Izpostavil je, da imajo tudi vse informacije o premikih slovenskih plovil v Piranskem zalivu kot tudi vse, kar je potrebno za sprožitev postopka proti slovenski strani, če bo Ljubljana vztrajala pri enostranskih odločitvah. Ponovil je, da si Hrvaška želi prijateljsko komunikacijo in dialog s Slovenijo.

Današnjega srečanja so se udeležili tudi državni sekretarji z ministrstev za zunanje in notranje zadeve ter pravosodja kot tudi za morje, promet in infrastrukturo.

Deli novico:

@@sraka |  05 .01. 2018 ob  10: 45
Šmrkavec preveč filmov gledaš,pojdi raje v gledališče!!:)
@srka |  05 .01. 2018 ob  10: 36
me prav zanima koliko ti bo do smeha ko boš na vratih zagledala krvoločnega hrvata z nožem v ustih in brzostrelko v roki in šahovnico na rokavu?
srka |  05 .01. 2018 ob  10: 17
Koliko materiala za eno dobro humoristično serijo ala TV Poper je tu...

jurij |  05 .01. 2018 ob  08: 37
Kakšen odziv pripravlja Slovenska politika je včeraj lepo pojasnil Luka Mesec v odmevih na RTS . Premaknili bomo Schengen na vzhod, da se bo golazen ljubljanska lahko nemoteno vozila na dopust in vikende na Hrvaško.
emy |  05 .01. 2018 ob  08: 35
bogami bi rada vedela, če jim bo država plačevala kazni
he |  05 .01. 2018 ob  07: 12
Hrvaški ribiči morejo preživet...He ja...Kaj pa naši...Naj naše dobro palača hrvaška vlada pa bo...Saj vse kar jim paše in jim gre v rit je njihovo in imajo vse pravice....Kaj pa mi...Zbudite se že enkrat....
kontrola |  04 .01. 2018 ob  19: 33
na meji ... Pa veterinarski pregled ribic... Pa ribice u Pulo
Arbitro |  04 .01. 2018 ob  19: 28
Po njihovem jim pripadajo ribe iz koprske ribarnice in jih bodo prišli iskat z barkami. Varovala jih bo slovenska policija.
Borat pa bo o ten poročal Svetu EU, GRRRRjavc pa bo pisal noto po noto, da bo po njih lahko grgral.
jurij |  04 .01. 2018 ob  19: 21
hrčki bodo nemoteno lovili in ulovljeno prodajali v Trstu, kamor bodo ribice prepeljali čez Slovenijo . Mi pa se bomo samo slinili ,pisali notice in se jokali v Bruslju!