S hrano nad akne

Trendi

Akne še zdaleč niso samo pubertetniška težava, z njimi se spopadajo tudi trideset-, štirideset- in celo petdesetletnice. Dobra novica pa je, da se jim lahko izognemo tudi s pravim izborom hrane.

V Paragvaju in Novi Gvineji živijo plemena, ki nimajo aken. Strokovnjaki so ugotovili, da razlog za to tiči v njihovi prehrani, ki temelji večinoma na ribah, kokosovih orehih, sadju in sladkem krompirju. Prav tako na njihovih jedilnikih ni mleka, alkohola in kave. Prav alkohol in kava namreč koži jemljeta prepotrebno vlago, zato je osnovno pravilo za boj proti aknam pitje dovolj tekočine, najbolje vode, svežih sokov, kokosove vode in nesladkanih čajev.

Za zaveznice zdrave kože sicer veljajo korenje, buče, avokado, marelice in ostalo sadje in zelenjava, ki vsebuje vitamin A.

Priporočljivo je zaužiti tudi čim več hrane, ki vsebuje balastne snovi, ki pripomorejo k izločanju strupenih snovi iz črevesja. Zatorej posezite po jabolkih, figah, rozinah in beluših.

Ključno vlogo lahko odigra tudi magnezij, zato si privoščite mandlje, losos in bel fižol. Ob vsem tem pa ne pozabite na vitamin C, ki ga je veliko v granatnem jabolku, paprikah, čiliju, kiviju in agrumih. Naša koža bo v zahvalo C vitaminu lepša, bolj sijoča in bolj zdrava. 

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija