REVOLT V BOLNIŠNICI VALDOLTRA: Starega kolega nočejo v svojih vrstah

Ankaran

Iz bolnišnice Valdoltra prihaja vest o revoltu ortopedov. Najmanj deset naj bi jih odšlo, če bo Danijel Bešič Loredan postal član sveta zavoda Ortopetdske bolnišnice Valdoltra.

Po poročanju Dela naj bi Bešič sicer upravičeno nastopil proti negativnim pojavom, značilnim za večino bolnišnic. Kot član Iniciative zdravnikov naj bi Komisiji za preprečevanje korupcije prijavil nepravilnosti, s tem pa si nakopal zamero strokovnih kolegov.

Bešič Loredan med primernimi kandidati 

Informacija, da je ministrstvo razrešilo stari svet zavoda, med člani novega sveta pa so kar trije zasebniki, je med zaposlenimi v OB Valdoltra dvignilo precej prahu. Ministrstvo za zdravje je januarja objavilo protokol o izbiri kandidatov za predstavnike utanovitelja v svetih zavodov. Za Valdoltro je septembra objavilo poziv za izbiro kandidatov. Komisija je ocenila vloge in pripravila seznam primernih, med katerimi je bil tudi Bešič Loredan.

Ministrstvo: člani svetov niso več politični kadri, ampak strokovnjaki 

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, so zamenjali predstavnike v 23 svetih zavodov po Sloveniji, ne le v Valdoltri. Januarja bodo zamenjali predstavnike še v UKC Maribor in UKC Ljubljana. Kot navaja ministrstvo, člani svetov zavodov niso več politični kadri, temveč strokovnjaki, ki se prijavijo na razpis in izpolnjujejo kriterije s področja poznavanja zdravstva in ekonomije. Prav tako se na ministrstvu strinjajo, da je problem javnih zavodov vodenje in ne, kdo je njihov lastnik.

Zaprl je zasebno ambulanto, operira tudi honorarno 

Bešič Loredan meni, da bi morala biti Valdoltra med petimi najboljšimi ortopedskimi bolnišnicami v Evropi. V bolnišnico naj bi se vrnil iz osebnih razlogov oziroma zaradi otrok. Zasebno ambulanto Kirurgija BK je zaprl. Honorarno operira v bolnišnici Šempeter. Pred leti je poskušal postati minister za zdravje, nekaj časa je bil v Šoltesovi stranki Verjamem.

Zaposleni se bojijo privatizacije zavoda 

Nasprotno pa v OB Valdoltra ne verjamejo, da prihaja nazaj z majhnimi ambicijami. Bojijo se, da bo njegovo delovanje prispevalo k uničenju ali privatizaciji zavoda. Valdoltra že nekaj časa izpolnjuje kriterije za opravljanje terciarne dejavnosti, ki pa ji je država noče priznati, saj bi jim s tem morala priznati tudi višje cene.

Deli novico:

MAraDONcA |  09 .12. 2015 ob  10: 00
V Valdoltri so imeli zdravniki privat ambulante že v časih, ko je bil Tito še živ. Res da ne (skoraj) vsi kot danes, a vendar le. .
altrokej |  05 .12. 2015 ob  17: 12
Nekdo iz komunale je ze v tem svetu zavoda - z namenom, da kima. Morda Besic ni idealna resitev, vendar je v tem zavodu nujno pripeljati nekoga od zunaj, ki bo znal narediti red. Tako hudo, kot je zdaj, ni bilo se nikoli. To, da je vlada postavila prav njega, ni slucaj. Bojijo se pa tisti, ki imajo kaj skrivati, vecina zaposlenih se prav veseli vrnitve Besica.
Najboljše |  04 .12. 2015 ob  12: 52
-1
bi bilo da bi šel v svet zavoda nekdo ki nima pojma npr iz komunale. Tako bi 'stara garda' harala nemoteno naprej saj nekdo ki ne pozna problema in sistema 'v nulo' nima tam kaj početi.
jlz |  02 .12. 2015 ob  21: 46
Mislim, da imata BOBO in Sef kar prav. Zasral je vse, tudi sam je priznal kako je delal, šel v Švico, da se malo pozabi - zdaj je pa pameten. Malo morgen. Če je kdo pošten potem je to dr. Erik Brecelj, njemu niso nič našli do sedaj, pa bi bil marsikdo vesel, da se ga reši. Morda si tudi dr. Bešić želi poštenost (verjamem, da se človek lahko spremeni), a tudi če bo v svetu zavoda deloval pošteno, je vprašanje kaj lahko naredi en sam v tropu. Poleg tega sem mnenja, da je v njunem delovanju nekaj narobe, če ostajata sama, ker sem sigurna, da je poštenih zdravnikov kar nekaj. In dokler se tudi mi raja ne zbrihtamo, nehamo gledat kmetije, velikega brata, kuharijo in razna druga poneumljanja na TV (saj je polovica Slovenceljnov itak butasta, prestrašena, ortodoksno klerikalna itd.), gremo v podporo vsem, ki štrajkajo, se borimo za višje plače delavcev.itd.,itd... do takrat se bo vsak, ki sedi v DZ ali vladi obnašal do državljanov tako, kot da smo bedaki in nič ne razumemo....
mišon |  29 .11. 2015 ob  21: 42
Miške kar bojte se,ker prihaja mačkon in bo stvari poštimal..Zakaj bi odhajaliČe bi imeli čisto vest bi vsi ostali ali ne?Šele zdaj bodo popadali okostnjaki iz omar!
vsi  |  29 .11. 2015 ob  17: 13
naj odidejo ,kaj se pa gredo ,kaj jim je naredil ? NAJ ODIDEJO , kaj je njihiova bolnišnica
Gogo |  29 .11. 2015 ob  10: 38
Ne prihaja v službo, prihaja v svet zavoda. In zato upor, ker točno ve kako obrnit karte, da bo iz sredstev ZZZS in zavarovalnic denar šel v sistem in ne v žepe. Uz Švice ga niso nagnali ne nakladajte, če vam je pa to kdo povedal je to izmišljeno natolcevanje ljudi, ki imajo korist od tega, da se njega diskreditira.
Na žalost bo tale situacija težka, ker smo v državi kjer je samoumevno, da se krade, najvećji "preusmerjevalci" denarja v lastne žepe pa imajo najbolj agresiven pristop in zato sejejo strah med zaposlene, ki teh apetitov nimajo. Zdravstvo treba ščistit takih podgan, ki delajo na lastne s.p.-je ali d.o.o.-je kot edino obliko dela. Sočasno pa imajo velike apetite po temu, da se destabilizira trenutna organizacija dela v javnih ustanovah in se tako njim odprejo vrata za pridobitev programov, ki jih trenutno zagotavlja javni zdravstveni sistem. Vstop v sistem in podpis pogodbe z ZZZS namreč pomeni vstop v sistem kjer bo plačilo zanesljivo in v deležu zagotovljeno tudi ob preseganju programov pri določenih storitvah. Enako velja za tiste, ki so v sistemu zaposleni in imajo možnost nabav kjer vedno iščejo dodatno korist.
Vse take treba preprečit, da s sejanjem strahu utišajo zaposlene, ki to vse vidijo a si ne upajo z besedo na dan. Druga metoda pa je, da z lažmi in natlocevanji obračajo zaposlene in sistem proti redkim odgovornim, ki jim stopijo na prste. To so odgovorni, ki se ne dajo podkupiti in, ki naženejo potnike s kovertami in ne pristanejo na izsiljevanja z visko ceno na racun kasnejše "zahvale". Tako daleč gredo včasih stvari, da se izbere cenejšega ponudnika (za isti identični ali ekvivalnetni oz. včasih celo boljši produkt) in se poinudnik z višjo ceno po postopku izbora, ko cena postane javna pojavi z 200€ nižjo in izsiljuje. Včasih tudi javno s trditvami, da je njegova cena bila res nižja. In spet večina slepo verjame kljub temu, da imajo vsi možnost vpogleda v izvorne ponudbe, ki so bile podlaga za izbor. Lažje je verjeti, zanimivejše je. Še posebej, če so na delu sodelavci, ki neutrudno širijo zgodbice. Le kdo ve kaj jim je ali na kako korist upajo. Taki namreč praviloma od rezultata nabave nimajo nič a morda upajo da nekoč, ko bo nek drug dobavitelj na sceni kaj dobijo. Vsak, ki meša blato si na koncu nekaj želi. Pa si predstavljajte kako je težko delat tistim, ki so preprosto veseli neke službe, kar naprej so izpostavljeni pranju možganov in natolcevanju.
Skratka zdravstvo je sistem kjer plava zelo, zelo veliko denarja, ki se ga dobesedno pokrade. Temu treba narediti konec in Bešič je eden tistih, ki to lahko naredijo.
brca v rit |  28 .11. 2015 ob  06: 50
10
Tisti, ki pošteno dela se nima kaj bat, če pa jih je sedem pripravljeno oditi zaradi Bešiča je pa vse jasno kaj se dogaja v naši Valdoltri. Bešič prid čim prej.
@Sef  |  28 .11. 2015 ob  03: 33
-5
Tčno tako. Je poskušal tudi v politiki, pa se mu je že pred začetkom zalomilo
Sef |  27 .11. 2015 ob  19: 24
-7
Kmet od Loredana iz svice so ga nagnali ker je nesposoben in tudi v svici je pametoval in modroval zato so ga odpustili
Itak da z takim ne želi nihče delat tudi ce bi bil v Tomosu..Skodlivec totalni...
pa da nebo pozabu |  27 .11. 2015 ob  18: 43
na prijatelja Erika da ga vzame s seboj
BOBO |  27 .11. 2015 ob  18: 28
-1
Jaz pa se z njim sploh ne strinjam. Najprej zaserje celo bolnico , nato obtoži in zatoži en kup strokovnjakov , obvesti medije o krivicah in jo pobriše v Švico , kjer naj bi imel opasno ponudbo kjer bo nadaljeval karijero.
Kaj pa sedaj , skrivnostno se vrne , proba delati nekaj sam , pa vidi , da to ni tako kot si je predstavljal. Kaj je najlažje? Prideš nazaj in seveda , kot je to v navadi pri opičjih samcih , zavladati na takšen ali drugačen način. Ne verjamem na njegovo sposobnost , naj pokaže indokaže zakaj je zapustil Švico in to v zelo kratkem času in sedaj hoče privatizirati in podrediti , še to kar je ostalo sebi . Ne vem , meni se zdi to ena Bala.
1