Putin prihaja na obletnico izkrcanja v Normandiji

Svet

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Sankt Peterburgu napovedal, da se bo junija udeležil slovesnosti ob 70. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji, na katero ga je kljub krizi glede Ukrajine in kljub politiki Zahoda, da bo poskušal mednarodno izolirati Rusijo, povabil francoski predsednik Francois Hollande.

Na slovesnost 6. junija v Normandiji so povabljeni vsi voditelji zavezniških držav, ki so sodelovale pri izkrcanju - od ameriškega predsednika Baracka Obame do britanske kraljice Elizabete II. Vabljena je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Hollande je Putina na slovesnost povabil še pred sporom glede Ukrajine in ruskega vmešavanja v krizo, tudi po tem pa povabila ni umaknil. Kot je dejal, Francija ne bo nikoli pozabila velikih žrtev ruskega naroda med drugo svetovno vojno za osvoboditev Evrope izpod nacifašistov.

Ali bo imel Putin v Normandiji tudi kako dvostransko srečanje, za zdaj še ni jasno. Je pa Obama že v začetku meseca napovedal, da srečanja z ruskim kolegom ob tej priložnosti ne načrtuje.

Deli novico: