PREISKAVA SE NADALJUJE: Morilec francoskega učitelja je bil v stiku z džihadistom v Siriji

Svet

Moški, ki je minuli petek v predmestju Pariza obglavil učitelja, ker je med poukom pokazal karikature islamskega preroka Mohameda, je bil v stiku z rusko govorečim džihadistom v Siriji, je danes razkril vir blizu preiskave terorističnega napada.

Identitete džihadista v Siriji preiskovalci niso ugotovili. Kot pa je poročal časnik Le Parisien, so ga locirali prek naslova IP, ki jih je vodil v Idlib, utrdbo skrajnežev na severozahodu Sirije.

V zvočnem posnetku v ruskem jeziku, ki naj bi nastal takoj po napadu, 18-letni morilec, Čečen Abdulah Anzorov govori, da je "maščeval preroka", ki da ga je učitelj prikazal na "žaljiv način", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posnetek je bil objavljen tudi na družbenih omrežjih, pospremljen pa je bil z dvema tvitoma, v katerih Anzorov med drugim prizna umor. Le nekaj trenutkov pozneje ga je v posredovanju ubila policija.

V zvezi z napadom so bile doslej zaradi očitkov sostorilstva vložene ovadbe proti sedmim ljudem. Med njimi sta dva najstnika, ki sta morilcu v zameno za plačilo pokazala učitelja, oče ene od učenk, ki je sprožil spletno kampanjo proti učitelju, in islamistični skrajnež, ki je pri tem sodeloval.

Preostali trije ovadeni so prijatelji Anzorova, od katerih naj bi ga eden odpeljal na prizorišče zločina, drugi pa naj bi ga spremljal pri nakupu orožja.

Napad je v Franciji, ki je v zadnjih letih doživela več terorističnih napadov, sprožil val ogorčenja. Z uradno slovesnostjo so se ubitemu Samuelu Patyju poklonili v sredo. Kot je ob tem dejal predsednik Emmanuel Macron, so ga ubili strahopetci, zato ker je predstavljal sekularne, demokratične vrednote Francije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  26 .10. 2020 ob  21: 15
Musli in rdeča zvezda zavezniki v vojni proti krščanstvu.
Carigrad se bo vrnil, Erdogana nagnati nazaj čez Bospor.
Zamenjava papeža ko ni zaščitil kristjane na bližnjem vshodu.
Srednja Europa ima bodočnost v svojih rokah. Www