PRAVA REDKOST, A ZGODILO SE JE: V Koper priplula potniška ladja z žaljivim kapitanom na čelu

Koper

Navadno o prehitrih voznikih poročajo policisti, tokrat pa so se s preveliko hitrostjo srečali pomorski inšpektorji. A to še ni bilo vse, presenetilo jih je tudi obnašanje kapitana potniške ladje, ki je priplula v Koper.

Pomorski inšpektorji so 4. novembra obravnavali prekršek, ki se je zgodil dan prej nekaj minut pred polnočjo. Potniška ladja Spirit of Adventure, ki pluje pod zastavo Združenega kraljestva, je priplula v koprsko pristanišče s preveliko hitrostjo. Vozila je s hitrostjo 7,5 NM namesto predpisanih 6 NM. "Z navedeno prekoračeno hitrostjo je obstajala potencialna nevarnost ogrožanja varnosti ljudi ali plovil ter onesnaženja morskega okolja," nam je pojasnil direktor pomorske inšpekcije Tomo Borovničar.

Tako kot v cestnem prometu so tudi na morju predpisane kazni za prekoračitev hitrosti. Potniški ladji je bila zato izdana globa v višini 4.600 evrov, ki pa je britanskemu poveljniku očitno 'dvignila tlak'. "Bil je žaljiv do te mere, da z njim ni bilo mogoče vzpostaviti normalnega pogovora in so zato bili predstavniki URSP (Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, op. a.) primorani zapustiti ladjo," pravi Borovničar, ki sicer dodaja, da je nespoštljivo oz. nevljudno obnašanje poveljnikov ladij res prava redkost, tokrat pa je bila to izjema.

Potniška ladja Spirit of Adventure je v koprsko pristanišče vplula prvič, tako da z omenjeno ladjo v preteklosti niso imeli nobenih težav oz. z njenim poveljnikom, nam je na naše vprašanje, ali so jo kaznovali že kdaj prej, odgovoril Borovničar.

Sicer pa, kot nam je še pojasnil, v primeru, če ladja noče oziroma ne plača kazni, ji prepovejo izplutje iz pristanišča. Tokrat so izdali 4.600 evrov globe oz. polovični znesek 2.300 evrov, ki ga je ladjar tudi poravnal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .12. 2021 ob  12: 02
-3
Stokovnjak deli minuse.
vseved |  03 .12. 2021 ob  08: 23
Običajno se pozove poveljnika in opozori na prekoračitev hitrosti ali kakršnokoli opaženo nepravilnost. seveda pa tem našim kavbojem to ne pade na pamet ,ampak takoj na barko in kazen.
nylarazgotra |  02 .12. 2021 ob  21: 23
-14
Dobro da je priplula prvič, in nikoli več. Za prvič ni bilo potrebe po sankcji, na tak način izgubljamo turiste. Opozorilo bi bilo zadosti.
Prognostik |  02 .12. 2021 ob  21: 10
-3
Sprehajal sem se pomarini koper in gledal manjšo prazno kontejnersko ladjo kako je drvela iz odprtega morja v luko - in to NA POLNO. Gledam in si mislim če se bo pravočasno zaustavila in sem bil pripravljen da bom priča nesreči. Ni se začeala ustavljati vse do oddaljenosti ene svoje dolžine pred betonirano obalo ob pomolu. In kot čudežno - se je ustavila. Kako nimam pojma. Če tako to ladje vedno počnejo, potem bo moral nekdo odgovarjati, ker to je bilo izven vsake pameti.