POVEZOVANJE ISTRE: Mreža nujne medicinske pomoči združuje slovenski in hrvaški del

Istra

Čezmejna mreža bo omogočila, da bodo nujne primere z umaškega območja vozili v Izolo in ne v oddaljeni puljsko ali reško bolnišnico, piše Glas Istre. Mrežo bodo razvili v okviru projekta Emergency Euroregion iz programa Interreg Slovenija - Hrvaška, ki je dobil zeleno luč ministrstva za regionalni razvoj in EU-fonde.

Cilj projekta je vzpostavitev čezmejnega sodelovanja in trajne mreže ključnih zdravstvenih ustanov v hrvaškem in slovenskem delu Istre. V mrežo bodo na področju Istarske županije in obalno-kraške regije povezani Splošna bolnišnica Izola, Reševalna služba slovenske Istre ter puljska bolnišnica, Zavod za nujno medicino Istarske županije in še nekaj partnerjev.

Trenutno sodelovanja med ustanovami na obeh straneh meje praktično ni. Projekt bo sedaj omogočil, da bodo nujne primere z območja Umaga lahko prepeljali v Izolo, ki je neprimerno bližje kot Pulj ali Reka. Z vzpostavitvijo meddržavne mreže nujne medicinske pomoči se bo zmanjšala tudi razlika v dostopnosti nujne medicinske oskrbe ruralnih in urbanih območij, je za Glas Istre dejal direktor Zavoda za nujno medicino Istarske županije Srđan Jerković.

V okviru projekta bodo med drugim razvili skupni protokol čezmejnih prevozov življenjsko ogroženih pacientov znotraj partnerske mreže, v izolski bolnišnici bodo zgradili potrebni helidrom, istrski zavod pa bo dobil novo vozilo nujne medicinske pomoči.

Projekt, ki se bo začel jeseni, bo trajal leto in pol.

Deli novico:

zoran13 |  09 .07. 2018 ob  23: 04
Že ob nastanku in igradnji bolnišnice v Izoli so finančno pomagale občine Buje, Umag, Poreč, tako, da so v SBI sprejemali tudi paciente iz Istre, kar je edino pravilno. Ti so bili vedno lepo sprejeti in oskrbovani, saj je vse skupaj bližje, kar se tudi fanančno bolj izplača. Poleg tega pa je tudi veliko medicinskega osebja iz Istre, ki se dnevno vozijo v SBI. Zadeve napredujejo in prav je tako.
Eho |  09 .07. 2018 ob  22: 31
Istra svetost, Istro svijetinjo.

pinko.palinko |  09 .07. 2018 ob  14: 19
-3
hrčki se itak povezujejo samo tam, kjer to njim ustreza
@bizgec | danes ob 12:10 |  09 .07. 2018 ob  13: 32
Buh te usliši!
bizgec |  09 .07. 2018 ob  12: 10
Prepričan sem, da bo v naslednjih 20 letih letih nastala nova država z imenom Republika Istra. In ta bo funkcionirala, za razliko njenih dveh sedanjih republik.
BRAVO IN POHVALNO! |  09 .07. 2018 ob  10: 40
10
Istro čim bolj povezat v eno! Kot je prav in kot je nekdaj bilo!!
Digey |  09 .07. 2018 ob  10: 35
Hahaha super navali narode
jurij |  09 .07. 2018 ob  10: 23
-4
bravo naši.!!! Že tako je gužva v bolnici, sedaj pa boste privlekli gor še hrvate.