PODROBNOSTI EKSPLOZIJE NA SV. KATARINI: Mina bi lahko naredila veliko škodo (VIDEO)

Ankaran

V četrtek smo poročali o najdbi nemške protitankovske mine iz 2. svetovne vojne na gradbišču na Sveti Katarini. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so se zaradi velike ogroženosti odločili, da mino, ki je na pok čakala 73 let, uničijo na licu mesta. Razstrelitev je potekala v četrtek popoldne.

Mino so med urejanjem ploščadi med glavno cesto in potjo proti Sv. Katarini v Ankaranu odkrili delavci. Nanjo so naleteli, ko so zakopali približno meter in pol globoko v nasip in takoj poklicali pristojne službe. Na kraj najdbe so prihiteli pirotehniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, na kopnem so dogajanje varovali gasilci in policisti, z morja pa čoln pristaniške kapitanije.

Uničenje nemške protioklepne mine je vodil pirotehnik Uroš Frol. Kot je pojasnil za Primorske novice, so Nemci na območje na Sv. Katarini v pričakovanju zavezniškega desanta v Istri tik pred koncem vojne postavili protitankovske mine. "Po koncu vojne so območje sicer očistili, očitno pa se je ta pogreznila v mulj in so jo kdove kdaj z muljem vred izkopali in prepeljali 200 metrov više."

V Ankaranu so tako v četrtek odkrili in razstrelili protitankovsko nemško mino. "Ležala je narobe obrnjena, kar samo dokazuje, da je tam ni nihče postavil, ampak so jo od nekod pripeljali in stresli z materialom vred," je časniku povedal Frol.

Ker je mina vsebovala 5,4 kilograma eksploziva TNT in ker je bila v neposredni bližini kampa, so policisti območje izpraznili. Pirotehniki so mino prenesli približno sto metrov niže, jo zakopali v luknjo, obdali z eksplozivom, obložili z vrečami peska in jo razstrelili, pišejo Primorske novice. "Glede na količino eksploziva, smo odlično ublažili njen pok in učinek. Ne smemo pozabiti, da je bila mina namenjena uničenju gosenic ali celotnega oklepnega vozila," je časniku razložil glavni pirotehnik. Mina je bila tudi po 73 letih še popolnoma funkcionalna in je eksplodirala s polno močjo.

Deli novico:

Face |  23 .06. 2018 ob  13: 29
E pa nebi več kopal na tistemu delu in okolici,za noben denar,bogu delavci
lahko |  23 .06. 2018 ob  13: 09
bi počakali do novega leta...
dobrodošli |  23 .06. 2018 ob  10: 49
v Ankaran,"Pozor minsko polje"!