PO UVELJAVITVI ARBITRAŽNE SODBE: So ribiči le počivali?

Istra

V Piranskem zalivu je bilo tako kot v nedeljo tudi danes mirno. Kot so za STA dejali na Policijski upravi Koper, na prvi dan novega leta doslej niso bili obveščeni o morebitnih incidentih.

Slovenija je v soboto začela uveljavljati razsodbo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. V skladu z arbitražno razsodbo je približno tri četrtine Piranskega zaliva slovenskega. Za Hrvaško, ki razsodbe ne priznava, je meja na morju še vedno na sredini zaliva.

V soboto zjutraj so tri hrvaške ribiške ladje, ki so jih spremljali hrvaški policijski čolni, vplule v slovensko morje. Slovenska policija se je nemudoma odzvala in celotno dogajanje tudi dokumentirala in bo na podlagi tega izvedla vse potrebne aktivnosti. Kasneje je v slovensko morje vplula še ena ladja, a po ugotovitvah slovenske strani je do tega prišlo zaradi okvare na enem od hrvaških ribiških čolnov.

Z uveljavitvijo arbitražne razsodbe lahko sicer tako hrvaški kot slovenski ribiči lovijo onkraj meje na morju, a morajo za to pridobiti ustrezna dovoljenja.

Hrvaško zunanje ministrstvo se je v nedeljo odzvalo na napovedi slovenskih pristojnih oblasti, da bi lahko hrvaškim ribičem izrekli denarne kazni, če bi brez dovoljenja lovili v delu Piranskega zaliva, ki po razsodbi arbitražnega sodišča pripada Sloveniji. Slovenija nima pravice uveljavljati svojih predpisov na območju Hrvaške, so ocenili v Zagrebu.

Oceno hrvaškega zunanjega ministrstva je v nedeljo zvečer potrdil tudi hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je izrazil upanje, da ne bo novih incidentov, in zatrdil, da jih hrvaška stran ne bo spodbujala. "Hrvaške institucije in hrvaška obmejna policija delajo to, kar jim je z zakonom naloženo, in to je zaščititi ozemeljsko celovitost, suverenost Republike Hrvaške in interes hrvaških ribičev," navaja ministra hrvaška tiskovna agencija Hina.

Deli novico:

bogi ribiči |  02 .01. 2018 ob  10: 23
Zdaj bo pa Hrvaška bila bitko na hrbtih navadnih ljudi. Res pogumnonod Croaške.
Burja |  02 .01. 2018 ob  08: 51
Nehajte že enkrat. Ne izrabljajte teh bogih ribičev za visoko politiko in podle politične igre.
Kaj ne gre tako, da če nekdo ne spoštuje odločbe, so za to ustrezne inštitucije.
Vsi ste šli hudiču v r.. od države do EU.
Mogoče preusmerjate pozornost drugam, namesto tam kar bi "raja" morala videti.

Eee |  01 .01. 2018 ob  22: 16
imajo turisti za it domov...