PO DVEH TEDNIH STAVKE ULJANIK Z NOVO UPRAVO: Petina zaposlenih je odšla, vajeti prevzema finančni direktor

Istra

Puljska ladjedelnica Uljanik, katere delavci že skoraj dva tedna stavkajo, je ta teden dobila novo upravo. Vodi jo dosedanji finančni direktor Emil Bulić, njena prednostna naloga pa je ohranitev ladjedelnic v Pulju in na Reki. Bulić je danes povedal, da pričakujejo pomoč države pri zagotavljanju septembrskih plač stavkajočim delavcem.

Nova uprava Uljanika namerava čim prej začeti pogovore z naročniki ladij, da bi zagotovili nadaljevanje poslovanja tako ladjedelnice Uljanik v Pulju kot ladjedelnice 3. maj na Reki, ki je del skupine Uljanik grupa. S pristojnimi hrvaškimi ministrstvi načrtujejo tudi pogovore o izplačilu septembrske plače in načrtu prestrukturiranja družbe, je povedal Bulić.

Kot je poudaril, od hrvaške vlade pričakujejo podporo brez zadržkov. Na vprašanje, kdaj bi lahko delavcem izplačali plače, ni odgovoril, je pa poudaril, da bo izplačilo plač dokaz, da bo ladjedelnica obstala.

Del zemljišč za turizem?

Na vprašanje, ali bo prestrukturiranje družbe temeljilo na ladjedelništvu ali turizmu, je Bulić odgovoril, da je "ladjedelništvo primarna dejavnost družbe, čeprav so kompenzacije neizogibne in nujne". Strateški partner Uljanika, družba Kermas energija, namreč načrtuje, da bi del zemljišč ladjedelnice v središču Pulja namenili v poslovne, stanovanjske in turistične namene.

Novi predsednik uprave je danes tudi zanikal, da naj bi v kratkem prišlo do izločitve reške ladjedelnice 3. maj.

Bulić je v Uljanik grupo prišel iz rovinjskega Adrisa spomladi letos. Poleg njega so nadzorniki v sredo v upravo imenovali še dosedanjega direktorja prodaje v Uljaniku Bojana Blagonića in direktorja družbe Uljanik strojegradnje Milka Mihovilovića.

Sindikati se zavedajo, da nova uprava ne more izboljšati položaja v družbi "čez noč", a pričakujejo, da bo hrvaška vlada bolj naklonjena novi upravi, kot je bila bivši upravi. Vsi akterji v krizi Uljanika so dosedanjo upravo družbe označili kot najbolj odgovorno za poslovne težave v največji hrvaški ladjedelnici.

Odšlo je že 900 zaposlenih

Delavci Uljanika stavkajo od 22. oktobra, potem ko v zakonskem roku niso dobili septembrskih plač. Delavci reškega 3. maja so za ponedeljek napovedali protestni shod v središču Reke, na katerega so pozvali tudi vse Rečane, naj izrazijo podporo ladjedelništvu. Uljanik grupo je od začetka leta po navedbah sindikata zaradi negotove prihodnosti zapustilo več kot 900 delavcev, kar je približno petina vseh zaposlenih pred izbruhom krize.

Deli novico: