PO DOLGOLETNIH PRIZADEVANJIH STARŠEV GRADNJA CENTRA OBALA PRI KONCU: Čakajo uporabno dovoljenje

Ankaran

Dokončanje objekta Centra Obala za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču se počasi le premika. Dela so v glavnem zaključena, prihodnji teden pa bodo na upravno enoto poslali dokumentacijo, potrebno za izdajo uporabnega dovoljenja, je povedala direktorica CUDV Draga Ig Valerija Bužan. Skrajni rok za predajo objekta je sicer konec julija.

Gradbena dela so v večjem delu zaključena, uredili so tudi že zunanjo ozelenitev, predvidoma prihodnjo sredo pa bodo na upravo enoto poslali vso dokumentacijo, potrebno za izdajo uporabnega dovoljenja, je za STA pojasnila direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga Ig, pod katerega sodi center na Debelem rtiču.

Po njenih izkušnjah je nato treba na izdajo dovoljenja čakati tri tedne do en mesec, tako da bi konec maja že lahko imeli v rokah uporabno dovoljenje. Medtem je še odprt razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za dobavo in montažo opreme za center. Rok za prejem ponudb se sicer izteče 16. maja, Bužanova pa računa, da tu ne bo zapletov. Skrajni rok, ki ga je ministrstvo postavilo za predajo objekta namenu, je sicer konec julija. Bužanova tako upa, da bodo poleti že lahko koristili nov center.

Temeljni kamen t. i. Centra Obala so položili decembra 2015 po dolgoletnih prizadevanjih staršev, da bi vzpostavili tovrsten center bliže domovom varovancev. Dela so lani zastala, saj sta se izvajalec del in ministrstvo znašla na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda, nato pa so spet stekla konec lanskega avgusta. Bužanova je sicer še januarja ocenjevala, da bo vselitev uporabnikov v center mogoča že spomladi.

V centru bodo zagotovili prostor za skupno 24 odraslih varovancev. Gradnja enote na Debelem rtiču je posebej pomembna, ker obalno-kraška regija še nima tovrstne ustanove. Ocenjena vrednost investicije znaša skupaj z DDV nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. Sredstva je zagotovilo ministrstvo za delo, Rdeči križ Slovenije pa je dal na razpolago zemljišče.

Deli novico:

center |  06 .05. 2018 ob  21: 43
lepo in takoj naj začnejo zidat še en center